Elöljáróban Kőrösi Zoltán a Kuratórium elnöke beszámolt a testület első, szerdán tartott hivatalos ülésén elfogadott döntésekről, határozatokról. Ezek közé tartozik egy átfogó (jogi, gazdasági, szervezeti) átvilágítás, amellyel -- versenytárgyalások után -- három szakértői csoportot bíztak meg, kérdésünkre az elnök elmondta, a június 4. határidőre elkészülő auditok eredményét nyilvánosságra hozzák. Ugyancsak döntés született egy kidolgozandó külügyi stratégiáról, de Kőrösi még nem tudott válaszolni arra a kérdésre, hogy ez hogyan fogja érinteni a Magyar Filmbizottság működését, amelynek jelenleg egy Los Angeles-i irodája van.

mmka_kuratorium_500
Az új Kuratórium: Kovács Árpád, Bod Péter Ákos, Kőrösi Zoltán, Baán László, Durst György, Bakonyi Veronika és Foktői János Fotó: Bendó Zsuzsanna

Határozatot hoztak a köztelevíziókkal való szorosabb együttműködés kialakításáról -- utóbbiak közös metszéspontja, hogy az MMKA nemzeti filmstratégiája szerint a televíziós keretszerződések, a nemzetközi pályázati források bevonása, nemzetközi együttműködési stratégiák kialakítása által a magyar film a mostaninál szélesebb nézőkörhöz jusson el. Szintén a szerdai ülésen hozott határozatot az új Kuratórium az új, többlépcsős pályázati szisztéma kialakításáról, amelytől az alapítvány vezetése azt reméli, hogy a filmek minősége, a forgalmazás lehetőségei javulni fognak. (A többlépcsős szisztémáról lásd tegnapi cikkünket).

Kőrösi ugyan még nem tudott arra a kérdésünkre válaszolni, hogy a három lépcsős pályáztatási rendszer gazdasági bizottságában (amely a játékfilmes szakkollégium esztétikai döntése után a pénzügyi megvalósíthatósága, a finanszírozási struktúra, illetve forgalmazási- és marketingszempontok alapján újra pontozza majd a beadott filmterveket), illetve végső és sajtónyilvános pitch-bizottságban kik foglalnak majd helyet, azt azért megtudtuk, hogy szándékaik szerint szakítanak a korábbi gyakorlattal, miszerint a Játékfilmes Szakkollégium 6-7 részterület alapján (visszatérítendő, vissza nem térítendő támogatások, forgatókönyv- és filmtervfejlesztés, kisjátékfilm, etc) kisebb szakértői csoportokra volt felosztva -- ehelyett egy egységes, de folyamatosan ülésező Játékfilmes Szakkollégium foglal majd állást a beérkezett pályázatokról. Az elnök a filmhu kérdésére elmondta, az auditok eredményétől is függ, hogy a normatív támogatások jelenleg érvényben lévő rendszerét érintetlenül tudják hagyni, vagy a mozilátogatottság és fesztiválszereplés alapján automatikusan járó támogatások rendszerét is újra kell gondolni majd.

mmka_kura_500
Megkezdték munkájukat

Érdeklődésünkre megtudtuk azt is, hogy sem az új pályáztatási szisztéma, sem az auditálás nem érinti a 2010-es felosztást -- legfeljebb annyiban (mint a legutóbbi játékfilmes döntéseknél), hogy az átmeneti időszakban a keretek 20 százalékos tartalékképzés mellett kerülnek szétosztásra (ezt később beforgatják a következő ciklus pályáztatásába). Márpedig a dokumentumfilmes, animációs és 4K pályázatoknál nem várnak sem az auditálással, sem az új szisztéma végleges kialakításával, és korábban megnyitják ezeket (a filmterjesztési pályázatokat pedig még az előző év végén közzétették). Ugyanakkor Bakonyi Veronika forgalmazási szakember, a Kuratórium tagja elmondta, az alapítvány átvilágítása jelentős csúszásokat eredményezhet a pályázati pénzek szétosztásában -- a filmszakma megértését és türelmét kérte.

Szóba került az MMKA 2005-ben keletkezett banki kölcsöntartozása, Baán László kuratóriumi tag ezzel kapcsolatban igyekezett tiszta vizet önteni a pohárba. 2005-ben az állami költségvetés a korábbi ígéretekhez képest 2,85 milliárd forinttal kevesebbel támogatta a filmkultúrát, az elvonás pótlására a kultusztárca szerződésben tette lehetővé a Közalapítvány számára, hogy a következő költségvetési év terhére banki kölcsönből pótolják az elvont összeget -- Baán szerint ezzel volt biztosítva, hogy az elvonás ne gátolja egy-másfél évig a magyar filmkultúra folyamatosságát. A tartozásállomány most 2,2 milliárd forint -- vannak tervek forrásbővítésre, visszapótlásra, de amíg le nem morzsolódik az adósság, jórészt a korábban bevezetett utófinanszírozással történik a támogatás folyósítása.

mmk_ittvagyok
Az MMKA hivatalos sajtóanyaga mellé Itt vagyok DVD járt

Újságírói kérdésre szó esett az Index tegnap reggeli cikkéről, miszerint egy (Andy Vajnával és Kálomista Gáborral összefüggésbe hozott) filmes lobbi a Közalapítvány megkerülésével a filmfinanszírozás állami forrásait átcsoportosítaná a gazdasági minisztérium hatásköre alá. Kőrösi szerint a hír félreértéseken alapul, emlékeztetett a hatályos mozgóképtörvényre, valamint arra az MMKA és a kultusztárca között született szerződésre, amely 2013-ig garantálja az MMKA-nak folyósított állami szubvenciót. Az elnök nem tartja lehetségesnek, hogy az MMKA kihagyásával, más szervezeti struktúrában történjen a magyar film támogatása -- ezt egyébként, vallotta be, az után is biztonsággal kijelentheti, hogy tájékozódott a felállítandó Humán Minisztérium illetékeseinél.