„… Hosszú évek után a szlovák mozikban újra megjelent egy magyar film. 1993 óta ez csupán a harmadik magyar filmalkotás a szlovák filmszínházakban. Hol vannak azok az idők, amikor évente 5-10 magyar filmet láthatott a szlovák mozik közönsége” – írja Stefan Vrastiak filmtörténész a Vecernik hasábjain Mészáros Márta Nagy Imre-filmjének pozsonyi bemutatóját követően. A március 7-i premiert óriási érdeklődést övezte: Michal Kovác, a Szlovák Köztársaság első elnöke mellett, a kormány alelnöke, a kulturális miniszter és több államtitkár is részt vett a bemutatón. A sajtó érdeklődése is példátlan volt, több mint 100 újságíró volt kíváncsi A temetetlen halottra.

„Szlovákiában sok olyan ember él, akiknek 56-hoz mély érzelmi kötődése van, és éppen ez a személyes, szubjektív hozzáállás jellemzi Mészáros Márta új alkotását.” – méltatja Milos Stepka a Sme oldalain a magyar-szlovák-lengyel koprodukciót.

„Mészáros Márta nevét ezzel a koprodukcióval mindörökre beírta a szlovák film történetébe” – köszönti a Vecernik a Nagy Imre-filmet. Való igaz, hogy a magyar-szlovák koprodukciók tekintetében is áttörést jelent A temetetlen halott  hiszen húsz évvel ezelőtt, 1985-ben készült legutóbb a két ország együttműködésében egészestés mozi, a Korparancs című film.