Az európai Oscarnak is nevezett eseményen tavaly a Testről és lélekről bejutott a legjobb film kategória öt végső jelöltje közé, Borbély Alexandra pedig hazavitte a legjobb színésznőnek járó díjat. Most ott tartunk, hogy az Egy nap egy listára került a Lars Von Trier legújabb botrányfilmjével, a The House That Jack Built-tel, az Oscarra is esélyesnek mondott lengyel Hidegháború-val, a transznemű ballerináról szóló Girl-lel vagy éppen a Hugh Grantből szenzációs alakítást előhozó Paddington 2-vel.

Izgalmas lista, több filmet már láthattunk is róla a magyar mozikban: az orosz Nyar-at, az izlandi A fa alatt-ot, vagy az izraeli Foxtrott-ot. Ebből a negyvenkilenc filmből fogja kiválasztani az Európai Filmakadémia több mint 3500 főt számláló tagsága a fő kategóriák - a legjobb európai film, rendező, színész, színésznő és forgatókönyvíró - jelöltjeit.

Szamosi Zsófia az Egy nap című filmben (fotó: Vertigo Média)

A díjat 1988-ban alapították, a földrajzi értelemben vett európai országok, valamint Izrael és Palesztina filmjei versenyezhetnek érte. Az elmúlt harminc évben a magyar filmek közül a Testről és lélekről kapta a legtöbb jelölést, szám szerint négyet.

A jelöltek listáját november 10-én hirdetik ki, a 31. Európa Filmdíj-gálát Sevillában rendezik meg 2018. december 15-én, remélhetőleg minél több magyar film részvételével. A dokumentumfilmes válogatásban is szerepel hazai alkotás, Tuza-Ritter Bernadett Egy nő fogságában című munkája.

Egy nap: Je Suis Magyar Anya

"Nem csendül fel szomorú hegedűszó (...), nincs tányértörés, a pár közti feszültség is inkább a számlákról szóló beszélgetésben, a pillantásokban és a ki nem mondott szavakban bújik meg. Ez a lecsupaszított emberi dráma, a már lecsengőben lévő román új hullám aranykorát idézi."