AHOGY EDDIG (r.: Moldovai Katalin)

Az idős, egyedül élő Margit a kórházba indul lányával, Judittal, akivel régen eltávolodtak egymástól. A vizsgálat során kiderül, hogy Margit súlyos bőrrákban szenved, de a diagnózist, mivel Margit nagyot hall, csak Judit érti. Munkája és otthoni kötelességei miatt nem maradhat anyjával, azonban képtelen az igazat megmondani neki. Margit ezután egyedül jár a kezelésre. Ebben a kezdeti nehézségek után egyre inkább örömét leli, feladatot ad neki, és a lányával való kapcsolata is változni kezd.

A 72. Cannes-i Filmfesztivál Moldovai Katalin rendezői diplomafilmjét meghívta a Cinéfondation válogatásba, mely a filmes egyetemek legjobbjait vonultatja fel. A 24 perces alkotás a Budapesti Metropolitan Egyetemen készült.

ENTROPIA (r.: Buda Anna Flóra)

Az Entropia egy fiatal nő három párhuzamos valóságát mutatja be. A filmben megjelenő világ egy közös belső univerzum, amin belül a három karakter mikrokörnyezete létezik, és melyet ők éltetnek. A film konfliktusa szerint egyik karakter sem bír boldogan funkcionálni a másik nélkül, a környezetük teremtette egyoldalúság frusztrációt szül, vágyaikat képtelenek kielégíteni. Egy rendszerhiba folytán azonban mindhárom világ megbomlik, és a karakterek útja összeér.

Buda Anna Flóra Entropia című animációja kapta a 69. Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon (Berlinale) a rövidfilmes kategóriában a Teddy-díjat, az LMBTQ témájú filmművészetnek szentelt elismerést.

JÖVŐ SZERDÁN (r.: Molvay Norbert)

Egy felzaklatott fiatal lány egy délután elindul a városba, hogy a maga módján megszabaduljon a terheitől. Ehhez furcsa helyekre kell eljutnia és olyan embereket kell meglátogatnia, akikkel nem szívesen találkozik.

A 2019-es Friss Hús magyar válogatásában a legjobb rövidfilmnek járó díjat Molvay Norbert alkotása kapta.

Forrás: Malter / Borítókép: Ahogy eddig