Legutóbbi ülésén, december 7-11. között 24 európai koprodukció, köztük két magyar vonatkozású filmterv támogatásáról döntött az Európa Tanács filmalapja, az Eurimages. Mundruczó Kornél Felesleges ember című új mozifilmje 470 000 eurós gyártási támogatásban részesült. A magyar-német koprodukcióban készülő film előkészítése májusban kezdődött, a Filmalap 60 millió forinttal támogatja a gyártás előkészítését. A Proton Cinema produkciójában készülő film forgatása a tervek szerint már tavasszal megkezdődik. A Felesleges ember című film középpontjában az ember csodához való viszonya lesz egy olyan világban, ahol már nem tudni, hogy miben lehet hinni.

Mundruczó legutóbbi filmje, a több mint 200 kutya részvételével készült Fehér Isten jelentős siker volt hazai és külföldi mozikban egyaránt, valamint rangos nemzetközi filmfesztiválok is díjazták. A Filmalap támogatással készült és a cannes-i filmfesztiválon díjazott magyar filmet több mint 50 ország filmforgalmazója vásárolta meg és jelentős nézettséget ért el többek között Franciaországban, Angliában és Németországban, Észak-Amerikában több hónapig volt a mozik műsorán.

Az Angelusz Iván vezette Katapult Film részvételével készül Iveta Grófova első mozifilmje, a Kikötő, mely az Eurimages 150 000 eurós gyártási támogatásában részesült. A szlovák-cseh-magyar koprodukcióban készülő film Monika Kompaníková azonos című népszerű ifjúsági regényének feldolgozása lesz. A Kikötőben két magyar színész Schneider Zoltán és Gubik Ági is szerepelni fog, a forgatás januárban kezdődik.

Bereczki Csaba, a Filmalap nemzetközi osztályának igazgatója képviseli Magyarországot az Eurimages-ban. A decemberi ülésen a magyar szakembert újabb két évre beválasztották a 36 tagországot számláló európai szervezet vezetőségébe, az úgynevezett Bureauba.