Két forduló, egy döntés

Megbízható színvonalú munkák érkeztek a játékfilmes gyártási pályázatra Schulze Éva szerint. A pályázók láthatólag nagyobb hangsúlyt fektettek a forgatókönyvek kidolgozására mint a korábbi években, emelte ki Schulze. A pályázatra összesen 97 terv érkezett, ebből 17 kapott már korábban támogatást az MMK-tól.

Az új kuratóriumi rendszer első éles próbája volt a mostani pályázat. Az eddigi egy kuratórium helyett két, egyenként öt fős formáció döntött a tervek sorsáról. A döntési folyamat két fordulós volt: az első fordulóban a két kuratórium egymástól függetlenül pontozta a beérkezett műveket. A második fordulóba azok kerültek, akiket mindkét társaság egyaránt támogatott, valamint azok, amik az egyik kuratóriumnál kiemelkedő többséget kaptak.

A második fordulóban a két kuratórium (tíz fő) közösen döntött a támogatásokról. Schulze Éva elmondta, hogy az első fordulóban főképp a forgatókönyv minőségét vizsgálták, míg a második fordulóban már hangsúlyt kaptak olyan szempontok is, mint a megvalósíthatóság, az alkotók eddigi pályája, a műfaji és generációs sokszínűség. A korábban már támogatott filmek közül azoknak a filmterveknek ítéltek meg további összeget, melyeknél történt előrehaladás a produkció anyagi előkészítésében MMK-n kívüli források bevonásával, ill. fejlődött a forgatókönyv.

A kétkuratóriumos rendszer használhatónak bizonyult, emelte ki Schulze Éva. Így a döntnökök jobban koncentrálhattak az elbírálás során az igen összefüggő szempontrendszer egyes elemeire. Szintén újdonság volt, hogy az alkotók személyesen is megjelentek a kuratóriumok előtt: szóban számolhattak be a tervezett produkció részleteiről. A "konzultáció" mindenképpen pluszt jelentett a folyamatban, hangsúlyozta Schulze, bár ő személy szerint döntően nem változtatott a véleményén a konzultációk után sem. Úttörő lépés volt, aminek meg kell vitatni a tapasztalatait, zárta a kollégiumi elnök.

Az MMK életben tart

Az eredetileg előirányzott 900 millió forint helyett 1,163 milliárdot osztottak szét az idei keretre, valamint a jövő évi keret terhére 535 millióról adtak szándéknyilatkozatot a kuratórium tagjai. A tavalyi pályázaton hasonlóképp 920 milliót ítéltek meg 2004. évi szándékra. A szándéknyilatkozatot azért tartják fontosnak, mert azzal a producer már el tud indulni más forrásokat keresni, tudtuk meg Martosi Mórocz Sándortól, az MMK finanszírozási igazgatójától. Felmerül a kérdés, miből fedezik a kerettúllépéseket és a következő évre tett ígérvényeket?

A szándéknyilatkozatban odaítélt összeg tényleges kifizetése nagyban függ az MMK, a tavalyi miniszterelnöki ígéret alapján 2006-ig évről évre növekvő forrásaitól, valamint a nyertes produkciók előkészültségi fokától. Tény, hogy a gyártási pályázatokon kiadott ígérvények évről-évre halmozódnak. Azonban mégis fontosak ezeket kiadni, mert a produkciók elindításában fontos szerepet játszanak. Mórocz Sándor elmondta, hogy a pénzhiány miatt kényszerülnek ilyen megoldásokra, de szerinte a filmszakma életben tartásához mindenképpen szükség van az ígérvényekre, jobb híján.

Az őszre tervezett játékfilmes pályázatról még keveset lehet tudni. Az biztos, hogy kissebb keretből gazdálkodhat majd a kuratórium. A döntés január-februárban várható. Az MMK nyugodtabb és kiegyensúlyozottabb pályázatra számít, mint eddig - a forgatókönyvírói műhelypályázat, valamint a filmelőkészítési pályázat már megágyazhatott annyira a produkcióknak, hogy ne félkész és kidolgozatlan fércművekkel bombázzák majd a kuratóriumokat.