A Diákzsűri szintén az Öt törött kamera című filmnek ítélte a 100 000 forintos különdíjat. A dokumentumfilm tudatos politikai alkotás. Túlmegy azon, hogy társadalmi igazságtalanságokra mutasson rá; önmagában politikai cselekedet. A film nem csak az egyén bátorságáról és egy közösség kitartó és békés küzdelméről szól. Egy család sorsán keresztül egy évek óta mellőzött emberi jogi problémára hívja fel a figyelmet.



Nézd meg az Öt törött kamera előzetesét!


Az idei nyitófilm a Csigabolygó (Planet of Snail), számos fesztivál-díjjal kitüntetett alkotás volt, Seung-Jun Yi rendezésében. Egy finoman egymásra hangolt fogyatékos pár szerelmi története.

A fesztivált idén is számos kiegészítő program gazdagította. Beszélgetések az Amnesty International szervezettel közösen, workshopok olyan filmesek, független producerek, fesztiválszervezők számára, akik kisebbségekkel, bevándorlókkal, társadalmi igazságossággal, vagy emberi jogi kérdésekkel kapcsolatos projektekben dolgoznak. Közös nézőpont – Örményország és Törökország című fotókiállítás volt látható a Toldi moziban. A Toldi klubban minden este klubkoncert zárta a vetítések sorát.

verzio ot torott kamera2 500

 

Idén is volt a dokumentumfilmeket oktatási szempontból is megvitató Diákverzió. A
Verzió bevonta a fiatalokat a dokumentumfilmek világába, ezért ingyenes vetítéseket
rendeztünk középiskolások számára.

Tizenegy film alkotóját látta vendégül a fesztivál, akiket a vetítéseket követő
közönségtalálkozón kérdezhetett a közönség. A vetítéseknek a Toldi, a Művész és a
Cirko-Gejzír mozi adott otthont, a kiegészítő programokkal pedig az OSA Archivum és az Odeon Underground várta az érdeklődőket.



Nézd meg a Csigabolyó előzetesét!


A Nemzetközi panoráma idén is ízelítőt adott a friss dokumentumfilm termésből,
többek között ukrán gyerekmunkásokról, svéd transzszexuálisokról, chilei politikai üldözöttekről, orosz anarchista művészekről, paraguayi melegekről, olasz
hajléktalanokról.

A Fókuszban Oroszország alprogram keretében orosz társadalmi és politikai problémák kerültek a vászonra, a Lázadó tömegek kiegészítő program pedig különféle tömegtüntetéseket mutatott meg Egyiptomtól Párizsig. 2012-ben a Verzió vendége a One World Románia fesztivál volt.

verzio planet-of-snail 500


A Nemzetközi panoráma húszonhárom filmjéhez, hét új magyar film társult, amelyek
azt bizonyítják, hogy a múlt év intézményes és financiális nehézségei dacára a filmesek továbbra is igyekeznek lépést tartani a magyar valósággal.