A Liliom ösvény egy anya és kisfia utazását kíséri végig, egy mesékkel, emlékekkel és belső démonokkal övezett úton. Rebeka (Stefanovics Angéla) képzeletbeli világon át tárja fel saját-, és elhunyt édesanyjához kötődő múltjának részleteit Dani (Sótonyi Bálint) előtt, aki a meséken keresztül szembesül az élet és halál legfontosabb kérdéseivel. A rendező legutóbbi filmje, a Csak a szél realisztikus világától eltérően, itt sokkal inkább álomszerű és hipnotikus világ kerül előtérbe, látványvilágában és a narratív megoldásokban is.

A kezdetekben még Hímpor munkacím alatt futó film forgatása többek közt a Duna holtágában és a budai hegységben zajlott még 2014 nyarán, de a Margitszigeten is vettek fel jeleneteket. A szűk ösvényekkel övezett és titokzatos hangulatú Csillebérci közeg megihlette a rendezőt. Lovasi Zoltán operatőrrel az első berlini siker, a 2003-as Rengeteg óta gyakran dolgoznak együtt, közös munkájuk eredménye két rövidfilm (A sor, Pörgés), egy dokumentumfilm (Csillogás) és a legutóbbi Csak a szél is, amit szintén három díjjal jutalmaztak a német fesztiválon. A Fraktál Film gyártásában készült alkotás producere Mesterházy Ernő és Mécs Mónika.

liliomosveny2 600

A szuggesztív látványvilág mellett Fliegauf a hangra is nagy gondot fordít, a film zenéjét ő maga komponálta. "Kellő tisztelettel próbálok majd bánni környezetünk hangjaival, a víz , a szél, az éjszaka csendje, az aluljárók lüktetése, az állatok titokzatos hangjai zenei módon fognak megjelenni a filmhangban, a hangszerek pedig atmoszférikusan, zörej-szerűen szólalnak majd meg” - nyilatkozta korábban a film hangi világáról.

A berlini nemzetközi filmfesztivál Fórum programját február 11-21. között 46. alkalommal rendezik meg. Az innovatív, formabontó és kísérleti filmalkotásokat felvonultató Berlinale Fórumban olyan filmtörténeti jelentőségű alkotások világpremierjére került sor, mint Claude Lanzmann Shoah-ja, Tarr Béla Sátántangója, továbbá Jim Jarmusch és Aki Kaurismäki filmjei.

liliomosveny3 600

Fliegauf Bence Rengeteg és Dealer című filmjeivel korábban már szerepelt a Fórumban, és mindkét filmje független zsűri díjakban részesült.

A Filmalap által összesen 367 millió forinttal támogatott film hazai premierjének dátuma még nincs kitűzve. Két filmnek is drukkolhatunk idén a február 11-én induló berlini filmfesztiválon: a Liliom ösvény mellett a rövidfilmes versenyprogramban szerepel Bucsi Réka (Symphony no. 42.) legújabb animációs kisfilmje, a LOVE is.

(forrás: Filmunió)