Sokáig titokban tartották, és csak fél évvel a premier előtt, áprilisban derült ki, hogy film készül Azahriah-ról. A köd most némileg ritkul a produkció körül, hiszen kiadták hozzá az első teasert, ami a Mi vagyunk Azahriah formabontó jellegét húzza alá.

Semmi koncertes megőrülés, helyette csivitelő madarak és kutyaugatás, néhány fára közelít rá vágás nélkül a kamera. Közben Azahriah-t, vagyis Baukó Attilát halljuk, aki elmondja, ha már filmet készítenek róla, akkor abban nem szeretne látszódni, majd tulajdonképpen azt is megvallja, miért zenél: „Nagyon sokszor érzem magam tehetetlennek, és ebből egyetlen dolog szabadít fel, a zene.” Az egyperces kedvcsináló megidézi a Nagyítást Michelangelo Antonionitól, és a végére az is kiderül, vajon tényleg nem látszódik-e a saját filmjében a címszereplő.

 

Információnk szerint egy műfajilag hibrid zenés filmre lehet számítani, párhuzamosan fut benne egy dokumentumfilmes és egy fikciós szál, sok Azahriah-dal szerepel benne, de nem úgy, ahogy egy koncertfilmben.

A film rendezője Mazzag Izabella, aki az SZFE-n végzett Almási Tamás dokumentumfilmes osztályában, majd az egyik legfelkapottabb videóklipes rendezővé küzdötte fel magát. Dolgozott többek között Beton.Hofival, a Kispál és a Borzzal, szabad asszociációkra épülő, merész és zaklatott stílusa tette az elmúlt évek egyik legjobb klipjévé a Szívet Krúbitól. A Mi vagyunk Azahriah az első egész estés munkája, és most dolgozik első ízben egyutt a zenésszel. Bátran mondhatjuk, mivel Mazzag készíti a filmet, az is bizalommal várhatja, akit amúgy hidegen hagy az Azahriah-jelenség.

A zenés film operatőre Polhodzik Ádám (Pragma), a forgatókönyvet az SZFE-n 2020-ban végzett Előd Máté írta. A producer Lévai Balázs, aki már számos más magyar zenész történetét dolgozta fel dokumentumfilmjeiben, ilyen volt az Engedjem, hadd menjen, a Pécsi szál és a Like a Child - Fábián Juli. Producerként a legnagyobb mozis sikerét a Nagykarácsony című romantikus komédiával aratta.

fotó: Polhodzik Ádám

Egyes becslések szerint akár százötvenezer ember is kimehetett az influenszerek gyerebkántalmazás elleni tüntetésére februárban, ahol Azahriah videóüzenetben szólalt fel. Májusban egymást követő három napon ad teltházas koncertet a Puskás Arénában, és ősszel alighanem a mozikat is meg fogja tölteni a róla szóló zenés film.

A Színfolt Film gyártásában, közvetlen állami támogatás nélkül készülő Mi vagyunk Azahriah premierje november 21-én lesz, előreláthatólag ugyanazon a héten, amikor a Gladiátor 2 is érkezik. Azahriah-tól és Ridley Scott-tól sem idegen az arénák megtöltése tomboló tömeggel, szóval mozis szempontból mindenképpen izgalmas hónap lesz a november.