A makói képviselőtestület által alapított díjat minden évben az a színész érdemli ki, aki a kuratórium döntése alapján a leghűségesebb Páger Antal szellemi örökségéhez, és játékára jellemző a págeri hitelesség és eszköztelenség. A szakmai kuratórium - Hegedűs D. Géza, Kútvölgyi Erzsébet és Szalma Tamás színművészek, Réz András filmesztéta, valamint Gyarmathy Antal, Páger Antal unokája - javaslata alapján a képviselők az év végén döntenek a díjazott személyéről, a díjat pedig ünnepélyes keretek között a következő januárban vagy februárban adják át.

A kuratórium idén a színházszerető közönség szeretetét is kifejezve, egyhangúlag úgy döntött, hogy Básti Juli veheti majd át az elismerést, "Téni bácsi" legendás arany pecsétgyűrűjének pontos mását. Básti Juli Básti Lajos és Zolnay Zsuzsa színművészek gyermeke, Budapesten született 1957. augusztus 10-én. Major Tamás és Székely Gábor tanítványaként végzett a Színművészetin. 1980-ban, friss diplomával a kezében a kaposvári Csiky Gergely Színházhoz szerződött, majd 1984-től a budapesti Katona József Színház, 2003-tól 2015-ig a Nemzeti Színház társulatának tagja volt, 2015-ben csatlakozott a Centrál Színházhoz.

Erőteljes, érzelemgazdag színésznő. Játéka nyomán tragikus sorsú hősnők és groteszk, eltorzult karakterfigurák is megelevenednek.
Számos filmben láthattuk, legutóbb Orosz Dénes Seveled című vígjátékában szerepelt. Munkáját a többi közt Kossuth-díjjal és a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével ismerték el.

Forrás: MTI / Portréfotó: MTI