Nagy várakozással ültem le a Nemzeti Filmintézet csütörtök délelőtti online sajtótájékoztatója elé, hiszen az “év legfontosabb filmes bejelentéseként” harangozták be az élőben közvetített eseményt. A szervezők még cateringről is gondoskodtak, a bemelegítő filmkvíz alatt jól megpakolt ebéd-csomaggal csengetett fel a futár. Az NFI filmes platformjának premierjét nem aprózták el, a Vuk és Grabowski szobrokkal díszített stúdióban Káel Csaba egyenesen kultúrtörténeti pillanatnak nevezte a Filmio elindulását: lehetőséget nyújt, hogy a 120 évnyi magyar mozgóképkincs bárki számára elérhetővé váljon, és új utakat nyisson a forgalmazásban.

 “Nem csak archív, hanem a jövő felülete is” – jelentette be a filmügyi kormánybiztos, utalva arra, hogy a tervek szerint a magyar mozifilmek a bemutató után ide kerülnek majd fel elsőként. Amellett, hogy lesznek exkluzív premierek az oldalon. Kisjátékfilmek, sorozatok és dokumentumfilmek is új otthonra lelnek itt. Lehetőség lesz párhuzamos, moziban és online történő forgalmazásra (mint a Netflix Az ír című filmje esetében). A producerek és a filmkészítők számára workshopot szerveznek, hogy bemutassák a streaming forgalmazásban rejlő lehetőségeket.

Filmio csomag

Káel Csaba mellett Lajos Tamás filmproducer, Dobó Kata és Divinyi Réka vett részt a bemutatón, akikkel Gyárfás Dorka műsorvezető leginkább kedvenc, javarészt a FILMIO kínálatában is megtalálható hazai filmjeiről beszélgetett: Dobó Kata a Szerelem című Makk Károly-filmet, Lajos Tamás a Szegénylegényeket, Divinyi Réka pedig a Megáll az időt, a Ripacsokat és az Égig érő fűt emelte ki. Videóüzenetekben ismert arcok is megszólaltak, Kovács András Péter az Ötvös Csöpi-sorozatot, Rujder Vivien a Ház a sziklák alatt című drámát és Psota Irént, Győrfi Pál pedig A tanút méltatta.

Jelen állapotában a Filmio csak böngészőből és Magyarországon belül érhető el, de tervezik a bővítést: készül az applikáció, idővel lesznek angol feliratok és a V4-es országok filmintézetei is be fognak szállni saját tartalmakkal. A Filmio 220 produkcióval indul el, ezek között a Filmarchívum által teljeskörűen felújított klasszikusok, mint A tanú, a Megáll az idő, A Pogány Madonna vagy A tolonc és a közelmúlt sikerei, például a Liza, a rókatündér vagy a Kincsem is megtalálható. Oscar-díjasaink közül a Mephisto, A légy és a Saul fia már fent van, a Mindenki még hiába keressük.

Szúrópróba szereűen rákeresve Szabó István, Jancsó Miklós, Makk Károly és Mészáros Márta alkotásaiból viszonylag bő a választék, Tarr Bélától látható a Kárhozat, de mondjuk Mundruczó Kornél vagy Pálfi György munkái egyelőre teljesen hiányoznak a kínálatból. Törőcsik Mari szerepel a legtöbb, összesen 20 filmben, mellette Cserhalmi Györggyel, Latinovits Zoltánnal és Páger Antallal lehet a leggyakrabban találkozni. A legfrissebb Miklauzic Bence 2019-es Nino bárkája című tévéjátéka.


Káel Csaba és Gyárfás Dorka műsorvezető a Filmio bemutatóján

A felület felépítésében és megjelenésében hűen követi a nagy streaming-szolgáltatók mintáját, azzal a különbséggel, hogy az előzetesek mellett standfotókat, hamarosan pedig werkfilmeket lehet nézni. Böngészhetjük a legnépszerűbb filmeket, a szerkesztők ajánlatát, a mentés gombbal pedig saját listát csinálhatunk. Eddigi tapasztalataim alapján a lejátszás folyamatos, még a legnagyobb felbontáson (1080p) is.

A konkrét címre történő keresés mellett műfaj és címke alapján is szűrni lehet, de ezen van még mit finomítani: a 2000 után készült romantikus filmekre például csak a Marcerás ügyek ugrott ki, miközben az oldalon megtalálható mondjuk a Polygamyt, amire illik ez a meghatározás. Az ínyencek egyelőre négy kísérleti filmet és egy animált reklámfilmet találhatnak a kínálatban, ami a tervek szerint hetente fog bővülni új tartalmakkal – ennek kapcsán Káel Csaba elmondta, hogy a Filmarchívum például az SZFE vizsgafilmjeiről is tárgyal.

A havi rendszerben működő előfizetés ára is baráti: az év hátralévő részében 890 forint, ami januártól 1190 forintra emelkedik. A bevételből a Filmintézet a magyar filmek gyártására fordítható támogatási keretet szeretné növelni. Az újságírói kérdésekre Káel Csaba a Filmintézet további terveiről elárulta, hogy a terítéken van egy budapesti Cinematheque mozi létrehozása, ami helyt adna egy jövőbeni nemzetközi filmfesztiválnak is.

A Filmio-ra itt lehet regisztrálni.