Az év elején 5. alkalommal rendezték meg a BIDF-et, Budapest Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivált. A nagysikerű fesztivál egy héten át 3 teremben, 10 000 nézővel, tel házas vetítésekkel mutatta be fesztiváldíjas dokumentumfilmjeit. A kiemelkedő érdeklődés miatt a BIDF szervezői úgy döntöttek, a vidéki városokba is eljuttatják legsikeresebb filmjeiket. Mától a Tisztogatók, a Túl minden határon, a Putyin szemtanúi, a Ratko Mladic pere, a Szülő-Anyák, az Isten engem úgy segéljen, és a Szívem apáé című különleges alkotásokat is láthatják a meztelen valóság iránt érdeklődők.

Megmutatjuk a kedvenceinket az 5. BIDF programjából

Kár, hogy a dokumentumfilmnek nincs olyan jó reklámja, mint a fikciós műfajoknak. Kevesebb emberhez jutnak el, pedig ha kellő szakértelemmel és szívvel vannak elkészítve, akkor a legjobb nagyjátékfilmekhez hasonlóan felejthetetlen élményt nyújtanak. Legalábbis erre a tanulságra jutottunk, miután megnéztünk sok alkotást az 5. Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm-fesztivál programjából.

A BIDF Extra pécsi péntek délelőtti vetítéseire már minden jegy elkelt, amiből jól érzékelhető a fővárosi és a vidéki embereket egyaránt érdekli, mi történik ma a nagyvilágban. Áprilisban, májusban 6 vidéki moziban ismét lehetőség lesz a 2019-es fesztivál sokrétű, akut, akár tabutémákat is érintő filmjeit megtekinteni, de a BIDF Extra egész évben a fővárosban és az ország különböző városaiban tovább folytatódik. A teljes program a BIDF oldalán böngészhető.

Forrás: BIDF