Hasonlóan csodálatos volt számára Derzsi Jánossal forgatni. "Nagy színész, ugyanazt mondhatom róla, mint apámról". A filmben játszik Keres Emil, akit az utóbbi időben ritkán lehetett filmen látni, valamint Benedek Miklós, Mácsai Pál, Schneider Zoltán és Györgyi Anna - fűzte hozzá.

 

cserhalmi_sara_500
(fotó: MTI - Kallos Bea)


A drága besúgott barátaim inkább a két főszereplő kapcsolatát helyezi előtérbe, a rendezőt elsősorban a két férfi barátságának története, kettejük kapcsolata érdekelte. Sokat konzultált Rainer M. János és Kenedi János történészekkel. "Átbeszéltük a forgatókönyvet, sok tanáccsal elláttak, technikai dolgokkal arról, hogyan zajlott mindez. Sok szempontból tudtak segíteni" - fejtette ki Cserhalmi Sára.

A film eddig állami támogatás nélkül készült. A szükséges összeg a Színház- és Filmművészeti Egyetem, két produceri iroda, a Pusztai Ferenc által vezetett KMH Film, az I'm Film (Márk Iván és Csernai Judit), valamint Rebekka Garrido co-producer, a berlini Post Republic munkatársa, illetve cégek jóvoltából gyűlt össze.

A mintegy 100 perces filmen jelenleg az utolsó simításokat végzik, az már biztos, hogy bemutatják a 43. Magyar Filmszemlén, de a hangkeverés még hátravan. "Ez nem a végleges munka, vannak még javítanivalók" - jegyezte meg a rendező. Ha minden jól megy, mozikba március végén kerül a Drága besúgott barátaim.

Cserhalmi Sára a február 2. és 5. közötti filmszemlével kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy a szakma "egyfelől a remény, másfelől a panasz napjait" éli. "Én nagyon örülök annak, hogy lesz szemle, mert így megnézhetjük egymás filmjeit. Annak is örülök, hogy nem lesz zsűri, nem versenyzünk, és inkább csak tájékoztató jelleggel vetítik a filmeket".

A filmgyártás jövőjéről szólva úgy vélekedett, hogy a lottóbevételekből származó források révén talán biztosított lesz az anyagi háttér. "Talán elindul valami ezután a nagyon hosszú leállás után. Én mindenesetre bizakodó vagyok" - mondta Cserhalmi Sára, aki rendezőként szívesen dolgozna koprodukcióban, de egyelőre minden munkát szeretne megragadni, ami adódik.

A fiatal rendező a filmművészeti egyetem mellett filozófia szakon is tanult, ami elmondása szerint alapvetően megváltoztatta gondolkozását. "Segített nekem abban, hogy jobban eligazodjak a világban".