Közös vetítésre készülnek a mesterképzésen elsőként diplomát szerző dokumentumfilm-rendező osztály tagjai. Bár külön-külön már több nemzetközi filmfesztiválon is feltűntek (többet díjaztak is), együtt még nem voltak láthatók ezek a vizsgamunkák korábban. Az Almási Tamás, Kékesi Attila és Schulze Éva által vezetett osztályban hét film készült, melyeknek központi témája 'Terápiás gyakorlatok 1-7.'volt. A filmeket két blokkban lehet megtekinteni június 22-én este, a vetítésre az szfedokma1@gmail.com címen, ma éjfélig lehet regisztrálni.

 

Meggyes Krisztina: Azok

A hét film rövid története:

Elválasztva / rendező: Vincze Máté Artur / 26'

Gyermekvédelmisek öt testvért szakítanak el a szüleiktől. A gyerekeket nevelőszülőkhöz viszik. A film egyik oldalon bemutatja az édesanya küzdelmét, aki látszólag mindent megtesz azért, hogy visszakapja gyermekeit, illetve a nevelőanya történetét, aki egyre jobban megkedveli a gyerekeket, és jobb lehetőségeket biztosít számukra az életben.

Mesék rabjai / rendező: Szakonyi Noémi Veronika / 25'

Két anya küzd a börtönben a javulásért és a gyermekei bocsánatáért, melyben a meseterápia nyújt számukra segítséget. A meseterápián részt vett elítéltek visszaesési rátája drasztikusan lecsökkent. Animációs és élőszereplős dokumentumfilm.

Borsodi Fecske / rendező: Gaszner Veronika / 36'

Egy elhivatott iskolaigazgató hosszú évek munkájával elérte, hogy egy hátrányos helyzetű borsodi község általános iskolájában 100%-os lett a továbbtanulási arány. A tanulók magas százalékban állami gondozottak, romák és halmozottan hátrányos helyzetű családi hátterűek.


Azok
/ rendező: Meggyes Krisztina / 28'

Dokumese a félelemről. Vámosszabadi egy jómódú, békés kis falu volt, amíg egy hirtelen esemény meg nem zavarta a település nyugalmát: 2013 nyarán a határától csupán pár kilométerre létrehoztak egy menekülttábort. A falubeliek hevesen tiltakozni kezdtek, és hamarosan megalakult egy aktivista csoport, akik mindenáron meg akartak szabadulni a bevándorlóktól.

Szembenézés / rendező: Haragonics Sára / 36'

Három évvel az édesanyja halála után a rendező, Haragonics Sára filmes naplóban dokumentálja a bensőséges pillanatokat édesapjával és öccsével a közös nyaralás alatt. A személyes hangvételű dokumentumfilm a jelenidejű részletek és a családi archívumból vett felvételek egymásutániságában keresi a választ arra, hogyan lehet érzelmileg megbirkózni egy anya és feleség elvesztésével, hogyan kezelhető a bűntudat, és hogyan talál egy család elég belső erőt ahhoz, hogy túljusson a fájdalmán és elfogadja a szeretett lény hiányát.

Dömötör Tamás: Magyar Thriller

Ha nem segít a Mindenható / rendező: Molvay Norbert / 45'

Az 56 éves csodabogár pécsi lakatosmester Sándor úgy dönt, hogy beteljesíti régi álmát: beiratkozik nyelvtanfolyamra és munkaközvetítőhöz fordul, hogy munkát vállalhasson Nyugat-Európában. Bár nem ígérkezik könnyűnek számára a kinti munkához jutás, de hátra kellene hagynia néhány rászorulót, akiknek naponta egy bevásárlóközpont tövében megterítve ebédet szokott adni, no meg egy kétéves hűségszerződést egy mobilszolgáltatónál.

Magyar Thriller / rendező: Dömötör Tamás / 41'

Anett hazafelé tart éjszaka édesanyja kocsijával egy koncertről. Öt rendőr tart közúti ellenőrzést az utcán. Nem találnak mindent rendben a lánynál, így Anettet hatodikként a rendőrautóba ültetik, majd egy félreeső helyre hajtanak, ahol megkezdődik a terror.

A vetítésről részletesen az esemény oldalán lehet olvasni.

Borítókép - Vincze Máté Artur: Elválasztva