Újabb alkotásokkal bővül a magyar filmek egyedülálló streaming szolgáltatása, a Filmio kínálata, amelyen csütörtökön debütál a Magyar Mozgókép Díjra jelölt Bereményi kalapja című csodás dokumentumfilm is. A legendás író, forgatókönyvíró, színház- és filmrendező több kultikus alkotása is elérhető a Nemzeti Filmintézet streaming platformján, amelyek közül önéletrajzi ihletésű remekműve, az Eldorádó ingyen látható négy napon át.

Az 1989-ben bemutatott Eldorádó története a második világháború végétől az '56-os forradalom kirobbanásáig ível és a rendszerváltozásokkal járó értékvesztésről mesél főhőse, a „Teleki téri piac királya” történetén keresztül. Az Eperjes Károly által zseniálisan megformált Monori mindent el tud intézni mesés vagyonának köszönhetően, az 1956-os forradalom idején azonban már semmi sem az arany törvényei szerint működik.

Bereményi kalapja

Az Európai Filmakadémia az Év Rendezője díjával (1989) is kitüntetett Bereményi Géza a magyar kultúra megkerülhetetlen alakja, aki elsőként Cseh Tamás dalok szövegírójaként, majd íróként, rendezőként, forgatókönyvíróként és dalszövegíróként vált a XX. század krónikásává. Kultfilmje az Eldorádó gyerekszínésze, Tóth Barnabás társaságában emlékszik vissza életújtára, pályájára Papp Gábor Zsigmond különleges, személyes hangvételű portréfilmjében, a Bereményi kalapja című alkotásban.

A Bereményi kalapja a Filmworks gyártásában készült Papp Gábor Zsigmond rendezésében. A film operatőre Lovasi Zoltán, vágója Bartos Bence, producerei Herner Dániel és Csejdy András. A dokumentumfilmben többek közt Bereményi Géza, Tóth Barnabás, Járai Márk és Cserhalmi György szereplenek és Cseh Tamás, Darvas Ferenc, valamint Járai Márk dalai hallhatók.

A filmek a Filmio oldalán érhetők el. 

A Bereményi kalapja kreatív producere a Filmhu kiadója.
Forrás: NFI