Az ellenzéki tevékenysége miatt hazájában elítélt iráni rendező, Dzsafar Panahi Taxi című munkája kapta a legjobb filmnek járó Arany Medvét a 65. Berlin Nemzetközi Filmfesztiválon, szombaton. Dzsafar Panahi munkája "szerelmi vallomás a filmművészetnek", és egész biztosan bevonul a klasszikusok közé - emelte ki a német főváros világhírű szemléjének díjkiosztó gáláján a nagyjátékfilmes zsűri elnöke, Darren Aronofsky amerikai filmrendező.

Panahi - akit az iráni hatóságok az idén sem engedtek el a fesztiválra, mint 2010 óta minden évben - nemcsak a rendezője, hanem a főszereplője is a filmnek, amatőr taxisként járja Teherán utcáit, és utasaival beszélgetve bemutatja az iráni társadalom számos rétegét és feszítő gondját. A Taxi a filmkritikusok nemzetközi szövetségének (FIPRESCI) díját is elnyerte a Berlinalén.

Az idén a zsűri munkájában mások mellett az Amélie csodálatos életének francia sztárja, Audrey Tautou és a Mad Men - Reklámőrültek Emmy-díjas producere, Matthew Weiner vett részt. A testület annyira erősnek találta a legjobb filmnek járó Arany Medvéért és a főbb alkotói kategóriákban kiosztott Ezüst Medvékért versengő alkotások - 19 film - mezőnyét, hogy két kategóriában rendhagyó módon duplán osztottak díjat.

Az egyik a legjobb rendezés kategóriája, amelyben mindkét Ezüst Medve a kelet-közép-európai térség filmművészetére irányítja a figyelmet. Az egyiket Malgorzata Szumowska lengyel rendező kapta meg Body című alkotásáért, a másikat Radu Jude román rendező vehette át Aferim! című filmjéért.

Body - trailer

Az idén először a valamely alkotói területen - zene, díszlet, vágás, kosztüm vagy kameramunka - mutatott kiemelkedő teljesítményért járó Ezüst Medvét is duplán osztották ki, az elismerést a Victoria című, 140 perces, egyetlen vágás nélküli német thriller operatőre, a norvég származású Sturla Brandth Grovlen kapta, illetve Jevgenyij Privin és Szergej Mihalcsuk, az Under Electric Clouds című orosz film operatőrei.

Az év első jelentős nemzetközi filmszemléjén a zsűri nagydíjával - egy Ezüst Medvével - Pablo Larraín chilei rendező El Club című alkotását tüntették ki. A fesztivál alapítójának nevét viselő Alfred Bauer-díjat egy Guatemalában játszódó, az őslakosok világát bemutató film, az Ixcanul című spanyol produkció kapta. Ezt az elismerést évről évre olyan filmek kapják meg, amelyek a mindenkori zsűri szerint új távlatokat nyitnak a filmművészetben. A legjobb férfi és a legjobb női alakításért járó Ezüst Medvét Andrew Haigh brit rendező 45 Years című munkájának két főszereplője, Tom Courtenay és Charlotte Rampling kapta meg. A legjobb forgatókönyvnek járó Ezüst Medvét az El botón de nácár című spanyol filmnek ítélte oda a zsűri.

A legjobb elsőfilm 50 ezer euróval járó díjával Gabriel Ripstein mexikói rendező 600 millas című alkotását tüntették ki. Az Egyesült Államokból Mexikóba irányuló fegyvercsempészetről szóló, Tim Roth főszereplésével készült road movie a szerzői filmeket és innovatív zsánerfilmeket felvonultató Panorama szekcióban szerepelt.

Victoria - trailer

A rövidfilmes zsűri fődíját, a kategória legjobbjának járó Arany Medvét a Hosanna című dél-koreai alkotás, Na Young-kil rendezése kapta. Az Ezüst Medvével Joanna Arnow brit rendező Bad at Dancing című rövidfilmjét tüntették ki. A 20 ezer euróval járó BMW rövidfilm díjat - amelyet az autógyár támogatásával az idén először osztottak ki - Momoko Seto francia rendező Planet E című alkotása kapta.

A Berlinale Palastban tartott ünnepségen több mint 1600 vendég vett részt, köztük neves filmesek, mint például Wim Wenders német rendező, akit csütörtökön tiszteletbeli Arany Medve-díjjal tüntettek ki életművéért. A szombati gálán az Arany és a Ezüst Medvéket Dieter Kosslick fesztiváligazgató és a zsűri tagjai adták át. A ceremónia a győztes film, a Taxi vetítésével zárult.

A Berlinale a világ legnagyobb filmes közönségfesztiválja, és a cannes-i és a velencei mellett a legjelentősebb az A-kategóriás filmfesztiválok sorában. A 11 napos szemlén 72 országból 441 filmet mutattak be. Az utolsó nap csak a közönségé: vasárnap a fesztivál helyszínein még egyszer levetítik a különböző szekciók legsikeresebb alkotásait. A fesztiválon várhatóan új történelmi csúcsra emelkedik a nézők száma, erre utal, hogy a legutóbbi részadat szerint csütörtök estig 310 ezer jegyet adtak el.

(Forrás: MTI)