A kritikusok eddig a Barbara című német drámát szerették a legjobban. A film rendezője Christian Petzold, főszereplője Nina Hoss. Az 1980-as évek elején játszódó filmben Hoss keletnémet orvosnőt alakít, aki át akar települni nyugatra. Hosst sokan a legjobb színésznőnek járó Ezüst Medvére is esélyesnek tartják. A német filmcsillag 2007-ben már elnyerte egyszer a Berlinale rangos díját.

berlinale_barbara_ninahoss_500
Barbara (Nina Hoss)


Nagy sikert aratott egy másik német versenyfilm, a Gnade is. Matthias Glaser rendezése egy Norvégia északi csücskébe költöző német család tragikus története Jürgen Vogel és Birgit Minichmayr főszereplésével. A kritikusok külön kiemelték a film lenyűgöző képi világát.

Több német lap, köztük a Berliner Zeitung című, a magyar versenyfilmnek, Fliegauf Bence Csak a szél című alkotásának adná az Arany Medvét. A magyar-német-francia koprodukcióban készült alkotás a magyarországi romagyilkosságok hatására született. Fliegauf korábban két filmjével - a Rengeteg és a Dealer cíművel - is nagy sikert aratott Berlinben, a kritikusok szerint most még magasabbra tette a lécet. Dicsérték a film felépítését, ritmusát, azt ahogy a rendező fokozatosan feszült hangulatot teremt. Méltatták a film képi világát - a közeli felvételeket - és minimalista zenéjét.

csakaszel_500
Csak a szél


Az esélylatolgatások során nem zárták ki a Cesare deve morire című olasz film, valamint a Tabu című portugál alkotás győzelmét sem. Sikert arathat a "hangulatjelentések" szerint a L'enfant d'en haut című francia film is.

A Berlinale-zsűrik rendszerint kiszámíthatatlanok, a kritikusok és a testület ízlése ritkán egyezik - hívta fel a figyelmet a sajtó a találgatások kapcsán. Sokak szerint a zsűri előtt idén az a döntés áll, a költőiséget, az emberi kapcsolatok bemutatását vagy a politikát helyezik előtérbe, amikor határoznak a díjakról.

berlinale_gnade_500
Gnade


A színésznők között Nina Hoss mellett Léa Séydoux, a nyitófilm - a Les adieux á lá Reine - szereplője is esélyes lehet találgatások szerint. A színészek mezőnyében nagy tetszést aratott Kacey Mottet Klein, a már említett L'enfant d'en Haut című filmből, illetve Lars Eidinger, a harmadik német versenyfilm, a Was belibt szereplője.

A zsűri - benne mások mellett Jake Gyllenhaal amerikai színész, Charlotte Gainsbourg francia-brit színésznő, énekesnő, valamint Boualem Sansal algériai író és Asghar Farhádi iráni művész, a tavalyi győztes, Nader és Simin: Egy elválás története című alkotás rendezője - döntését szombat este ismerheti meg a nagyközönség. A ceremóniát a mintegy 1600 fő befogadására alkalmas Berlinale Palastban tartják.