Az úttörőnek szánt vállalkozás a Thalassa-Group PR kommunikációs ügynökség és az IDS Europe Kft. üzleti elemző vállalat összefogásából jött létre, magánbefeketetők pénzéből. Marketinges felméréseik szerint a Baltikumtól az Adriáig húzódó régió fellendülés előtt áll a kultúraipar, s ezen belül a filmgyártás terén. A script-factory.net elsőként akarja megteremteni a hatékony kommunikációt a térség filmes alkotói között. Ennek érdekében egyeztettek a magyar produceri szövetségekkel is, akik üdvözölték a kezdeményezést, mesélte el a filmhunak Novák Gábor, a projekt gazdasági vezetője.

A cél, hogy nemzetközileg is versenyképes forgatókönyvekkel és filmprodukciókkal álljunk a világ elé. Ennek érdekében szeretnék létrehozni amerikai és európai példák alapján a www.script-factory.net cím alatt található forgatókönyves adatbázist, ahol a producerek kedvükre szemezgethetnek a filmötletek, projekttervek és szkriptek között. A vállalkozás feladata, hogy ilyen módon megteremtse a professzionálisan koordinált, rendszeres kapcsolatot a produkciós irodák és a filmes szerzõk között. Reményeik szerint olyan új tehetséges filmírókat is be tudnak így kapcsolni a filmipar vérkeringésébe, akiknek kapcsolatok híján eddig esélyük sem volt megközelíteni ezt a szakmát.

Hogy felmérjék a környék filmíróinak versenyképességét, első körben szinopszis-pályázatot hirdetnek. A május 15-i beadási határidőre olyan 3-10 oldalban kidolgozott filmötleteket várnak, amelyek műfajtől függetlenül széles közönségérdeklődésre tarthatnak számot. A beérkezett munkákat négy tagú szakmai zsűri bírálja el: Dobai Péter forgatókönyvíró, Makk Károly filmrendező, Morcsányi Géza dramaturg, a Magvető könyvkiadó igazgatója, valamint Sas Tamás filmrendező, operatőr.

A tíz legjobb szinopszis szerzőivel a script-factory.net szerződést köt a filmötletek hivatalos képviseletére a hazai, európai és amerikai produceri szövetségek és filmgyárak felé irányuló roadshow folyamán. Tehát nem egyszerű szóróanyagokkal állnak a megfelelő nemzetközi szakmai fórumok elé, hanem profi marketingkampánnyal felépített portfóliókat fognak prezentálni, s külön hangsúlyt fektetnek a személyes kapcsolatok felvételére. Ennek érdekében igyekeztek a zsűri tagjai közé olyan alkotókat összeválogatni, akiknek a neve külföldön is ismerősen cseng.

A kiválasztásra nem került pályaműveket a script-factory.net adatbázisában 6 hónapig ingyenesen szerepelteti, majd ennek leteltével az alkotók egyszeri regisztrációs díj fejében helyezhetik el filmötletüket-forgatókönyvüket az adatbázisban.

Mint Novák Gábor elmondta, az első körben a pályázat anyagaiból feltöltődő adatbázist a film- és televíziós producerek is ingyenesen látogathatják a kezdeti időszakban. Hogy a későbbiekben milyen regisztrációs díjrendszert vezetnek be, az még nem eldöntött. Valószínűleg kétszintes díjtételeket fognak alkalmazni. Az első összegért cserébe csak az adatbázis tartalmának frissülését és változásait lehetne követni, a további összeget pedig az olvasásra kikért filmötletek száma alapján határoznák meg.

A script-factory jelenleg nem vállalja, hogy a filmötletekből forgatókönyvet is készít, de a későbbiekben tervezik egy állandó szakmai team felállítását, amely véleményezni fogja a forgatókönyveket. Emellett külön kérésre a script-factory szakemberei segíteni fogják az alkotókat filmötleteik piaci előkészítésében: szerzői jogvédelmi kérdésekben, az alkotások lektorálásában, fordításában. A forgatókönyv-gyár későbbiekben felállítandó szakmai teamje folyamatosan keresni fogja a legjobb alkotásokat, amelyek értékesítésére javaslatokat tesz.

Novák Gábor és csapata tisztában van azzal, hogy a több tízezres tételeket tartalmazó amerikai forgatókönyves adatbázisokkal szemben a magyar "kistestvér" hátránya a kis számokból adódhat. Az indító lökés szempontjából vízválasztó, hogy a mostani pályázatra mennyi filmtervet sikerül összegyűjteni. Ha nem érkezik be a remélt mennyiség, a szervezők elhatározása szerint a vállalkozás akkor is tovább fog futni, s az is biztos, hogy a jövőben is várhatunk hasonló pályázati kiírást a script-factory.net részéről.