A múlt heti nézőszámot 4%-kal múlva felül egész kis pofás látogatottságot hozott össze az ország, pedig EP-választás, dögmeleg és Roland Garros-döntő is volt a hétvégén. Persze egyrészt megint a nyári trend érvényesült - egy film viszi a hátán a többit -, másrészt ki tudja, a Terminátor - Megváltás cím politikai értelemben kifejezetten alátámasztja a választási eredményeket, szóval elképzelhető, hogy sokan az X behúzása előtt innen merítettek lelkületet, aztán hajrá a szavazófülke. Sőt, szerintem az eredmények százalékos leképezés után az sem elképzelhetetlen, hogy a szocialista szavazók az Intim fejlövés megtekintésével edzették lelküket az esti eredményhirdetésre... A két film költségvetése közötti szorzó 5857.

A számok másképp is beszédesek, a múlt héthez képest minden film nézettsége jelentősen esett , a legalacsonyabb fogyást a Megint 17 szenvedte el 48%-kal(!), míg az X-men kezdetek: A Farkas 66%-os visszaeséséhez inkább nem keresnék politikai párhuzamot. A két premierfilm eredménye nélkül a heti 136 906 nézőből 59 267 maradna...

Hogy oszlik akkor meg a fennmaradó premierfilm között? Előbb vegyük át, mely filmeknek volt túl nagy falat a top 10: az Otthonunk környezettudatos, amúgy csodálatos, moziban fantasztikus élményt nyújtó képes albuma megtekinthető a youtube-on is, ami kb. olyan, mintha egy 1787-es Chateau Lafitte-ot mentolos rágógumival a szánkban ízlelnénk meg. Az Oltalom egy leszbikus pár és egy menekült fiú története - nem akarok folyton az EP-választási eredményekhez visszanyúlni, de mintha nem olyan időket élnénk, amikor a társadalomban a kisebbségek iránti türelem és a megismerési vágy tombolna. És akkor még nem is beszéltünk a baloldal ikonjának életét lépésről lépésre, vallásos áhitattal elénk táró szörnyszülöttről, Soderbergh Che - Az argentinjénről...

Terminátorok intim közelségben

Szóval ők nem alkottak maradandót, ellenben a 6 budapesti, 13 vidéki moziban e-cinema rendszerben bemutatott, a Filmszemlén megosztott elsőfilmes fődíjat elnyerő Intim fejlövés... sem. Persze a képet árnyalni kell: az e-cinema rendszerben a film nem a legjobb vetítési időpontokat kapta, 7 millióból készült, és ez meglátszik rajta - ám 5000 néző alatt nincs mit szépíteni, az Intim fejlövés csalódást okozott. Sorsa emlékeztet szemlés díjtársa, a Papírrepülőkére, amelynek 5332 nézője volt - összesen, 2009 első negyedévében.

Bár Amerikában tulajdonképpen megbukott, itthon tarolt a Terminátor - Megváltás. Olyannyira, hogy a lassan Mamma Mia!-i pozícióba kerülő, örök dobogós Angyalok és démonoknál is jobban kezdett: Tom Hanksékre anno 71 996 néző volt kíváncsi az első héten, Christian Bale robotolására pedig 75 127. Az első négy helyzett tízezer felett teljesített, név szerint az Éjszaka a múzeumban (11 827, összesen 75 620, három hét alatt, nem rossz), a Megint 17 (17 531, nézőszám tekintetében a 2. helyezett, összeségében 65 089-nél jár a 2. héten), Angyalok és démonok (16 615, összességében 217 361, négy hét alatt (igaz, 44 kópiával)!) és végül a kaliforniai kormányzó vérmes utóda. Az általunk is aljzatbetonba döngölt 4. Terminátor-film az idei év eddigi csúcstartója, kész, passz.

(Forrás: box office mojo, országos forgalmazói adatok)