Miután a magyar mellett nemzetközi tapasztalatok is a filmforgalmazás súlyos válságáról számolnak be, a heti eredmények nem voltak rest rögtön illusztrálni a filmszakma problémáit - a hűvöskés-hidegfrontos idő ellenére jóval kevesebben kocogtattak be a jegypénztárak ablakán, mint a múlt héten. A visszaesés 41%-os volt, ahogy ezt alant látható, miniatűr táblázatunkban meg is jelenítjük. (A filmhu box office rovata pontosan 418 napja indult webhódító útjára, s ezt a kerek évfordulót azzal ünnepeljük, hogy az eddig is logikusan felmerülő ötletet (miért nem mutatjuk meg az eredményeket egy táblázatban) megvalósítjuk - sajnos a technikai feltételeink korlátozottak, ezért ez a maximum, amit ki tudtunk hozni.)

Szóval visszaesés, a 81 791 országos néző igazi lángosos-strandlabdás közhangulatról árulkodik (minden film nézőszáma jelentősen visszaesett). Nem voltunk amúgy elkényeztetve a bemutatók terén: a blockbuster-láz hűlni látszik, az eleve nem túl esélyes filmek (Vadlány, René) mellett a felemás visszahangot kapó, lehetetlenre vállalkozó, a hazai mozikba késve érkező Vakság és a kimódolt, Nicolas Cage-nek ismételt lehetőséget adó misztikus műfaji kevercs, a Képlet volt hivatva megrészegíteni a nagyérdeműt, no meg a nagy talány Rockhajó, amely elméletileg tán a legesélyesebbnek tűnt hódítani rockos-zenés tematikájával, vígjátéki jellegével, rendezőjével, a Négy esküvő, egy temetés forgatókönyvírójával, Richard Curtisszel. Ugyanakkor minden filmre három nagy-közepes sztár jutott.

Mit mutatnak az eredmények? A premierfilmek közül egyedül a Rockhajó és a Képlet tudott bekerülni az országos top10-be, utóbbi szerepelt rosszabbul, ugyanannyi kópiaszámmal durván ötödannyi nézőt tudott elérni, mint a Képlet, azaz 3391 nézővel a hatodik helyen zárt. A determinizmusról populáris és látványos, szórakoztató formában csevegő film pedig a másodikon: 16 774 nézője a harmadik helyre taszította az Angyalok és démonokat, amely az ötödik hete szerepel a felsőbb régiókban, 235 032 nézőt gyűjtve össze.

Az első helyen jobb híján a Terminátor - Megváltás maradt, amely durván veszített első heti (rekord)nézettségéből - 66%-os esése a legnagyobb a listán - ám olyan fölényben volt hogy még így is 9000-ret vert a Képletre. Budapesten a képet árnyalja az Intim fejlövés 746 fős eredménye (16. hely, nem erősített tehát rá az amúgy sem acélos első heti eredményére), a Vakság 738 nézője (14. hely, ennyi tán egy évvel ezelőtt is összejött volna), és a Nász-ajánlat premier előtti vetítéseinek eredménye: a fővárosi 3. hely, 6385 néző azt mutatja, annyi balszerencse közt, oly sok viszály után romantikára éhes a lakosság, azon belül is feltehetőleg a női szekció.

(forrás: odeon.hu, országos terjesztői adatok)