Az SZFE-n jelenleg filmrendező mesterszakon tanuló Kovács István filmje a Betonzaj, tavaly az A-kategóriás kanadai Montreal World Film Festivalon debütált, majd többek között az operatőrök első számú seregszemléjén, a Camerimage-on mérettetett meg Lengyelországban. Idén aztán folytatódott a nemzetközi körút a barcelonai sportfilmfesztivállal, a csehországi Zlín-i fesztivállal valamint az olaszországi Padovában megrendezésre kerülő River Film Festivallal. Júliusban az Európai Film Fesztivál következik Palicson és Szabadkán, és ezt követően utazik a Betonzaj Brazíliába, ahol a dél-amerikai ország legnagyobb rövidfilmes mustráján, a Belo Horizonte-i fesztiválon kerül bemutatásra.

A brazíliai fesztivált 1991 óta rendezik meg, és már többször nyert díjat magyar alkotó (a teljesség igénye nélkül: Kenyeres Bálint: Before Dawn, M. Tóth Géza: Maestro, Nemes Jeles László: Türelem).


A Betonzaj a Színház- és Filmművészeti Egyetem 6x6-os képzésének első diplomázó osztályában készült, alkotói Kovács István rendező mellett Dévényi Zoltán operatőr, Gasztonyi Kálmán forgatókönyvíró, Éder Mariann gyártásvezető, Duszka Péter Gábor vágó, Bodnár Wajda Dávid hangmérnök, valamint Rajk László látványtervező.

A Betonzaj főszereplője egy fiatal kickboxoló lány (Sztarenki Dóra), akinek nagy vágya, hogy Németországban folytathassa karrierjét párjával, aki egyben edzője (Mátray László) is. A nagy áttörés érdekében meg kell nyernie egy bajnokságot, a felkészülés hajrájában derül ki, hogy terhes, és nem tudja, mitévő legyen...

A Betonzaj a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával készült a Filmteam és az SZFE gyártásában a Filmfabriq és a Sparks koprodukciójában.

 

(Forrás: SZFE)