Terence Davies bemutatkozó filmje egy Elvis előtti világban, a Beatles előtti Liverpoolban játszódik. A Távoli hangok, csendélet a '40-es és '50-es évek munkás osztályának családi tablója, kísérlet a ködös emlékképek látomásos feltárására. A két éven keresztül, szakaszosan, szűkös költségvetéssel forgatott alkotás a háború utáni angol élet és nevelkedés érzékeny portréja.

Davies érzelgősség nélkül, töredezett szerkezetű narratívájával véghez viszi a korhű nosztalgia ritka bravúrját. Sajátos, szépséggel és borzalommal egyaránt átszőtt családi történetet épít,
amelyben az otthontól a kocsmáig, a mozitól a tengerpartig minden egyes helyszín egyszerre sugall bájt és fojtogató kilátástalanságot.

Sokak által csak a legnagyobb brit filmrendezőnek nevezett Terence Davies (1945 - 2023), filmkészítőként, forgatókönyvíróként, rendezőként, regényíróként és színészként is maradandó nyomot hagyott a szigetország utóbbi 50 évének művészetében.

Rendezéseiben az emberi érzelmek rejtett mélységei, a kitartás csendes hősiessége, és a múlt fájdalmas lenyomatai tárulnak fel, ahogy az emlékezet átkarolja az élet szövetét. Filmjei gyakran azt vizsgálják, hogyan béníthatja meg a merev vallásos dogmatizmus az emberi szellemet, és hogyan formálja át az egyén és a közösségek lelki világát. Davies vizuális szimfóniákat komponál: szimmetrikus képek, kimért ritmusok és nagy gonddal felépített narratív struktúrák, amelyekben minden pillanat egy lassan kibomló érzelmi crescendo része.

 

A filmet egyetlen alkalommal, október 25-én 19:00-tól vetítik Budapesten, a Corvin moziban eredeti nyelven, magyar felirattal. Jegyek ide kattintva elérhetők.