Vedran sikertelen fiatal író, akinek minden álma az érvényesülés. A küszködő férfi véletlenül megöl egy, a környékbelieket terrorizáló, agresszív drogdílert. Egy csapásra anonim szupersztárrá válik a közösségi médiában, és úgy dönt, folytatja önbíráskodó hadjáratát, ám szenved attól, hogy nem fedheti fel kilétét. A Frust alapötletét Srdjan Vuletic boszniai forgatókönyvíró találta ki, akinek első játékfilmje a Torontói Filmfesztiválon debütált.
 
A sorozat hat 50 perces epizódból áll, rendezője Danis Tanović, aki 2001-es filmjéért, a Senkiföldjéért sok egyéb elismerés mellett a legjobb idegen nyelvű filmért járó Oscar-díjat is megkapta. Tanović rendezte a Siker című horvát HBO-sorozatot is. 
 
 
A sorozat kreátora Srdjan Vuletic mellett Krigler Gábor, a magyar sorozatipar egyik legfontosabb alakja, aki vezető íróként, illetve az HBO Europe kreatív igazgatójaként részt vett a Társas játék két, valamint a Terápia és az Aranyélet három-három évadában is. 2019 januárjában hagyta ott az HBO-t, hogy megalapítsa saját produkciós cégét, a Joyrider Televisiont.
 
A Frust executive producerei Krigler Gábor és Krigler-Tóth Emőke, társírója Angyalosy Eszter, sztorikonzulense Csicskár Dávid. A sorozatot a szerb Firefly Productionsnak adták el, a gyártást a Telekom Srbija finanszírozta, tavaly októbertől december végéig forgott Szarajevóban. 
 
Az első részt a pénteken induló Szarajevói Filmfesztivál Avant Premiere programjában lehet megnézni a jövő héten, a hivatalos szerb premier szeptember végén lesz a helyi Telekom csatornáin. A Frust főcímdalát az underground techno ismert figurája, Solomun szerezte. 
   

A Szarajevói Filmfesztivált, és vele egyidőben a Talents Sarajevo fórumot augusztus 11. és 18. között rendezik meg. A fesztiválon erős lesz a magyar jelenlét: a Fanni kertje a dokumentumfilmes mezőnyben mutatkozik be, a Cannes-ban és Annecy-ban is díjazott 27 a rövidfilmes szekcióban versenyzik, de a diákfilmek között is találunk magyar alkotásokat, a Műanyag égboltot pedig az In Focus szekcióban vetítik majd.

Forrás: Joyrider / 24.hu
Címlapkép: Firefly via Variety