A Szarajevói Nemzetközi Filmfesztivál részeként zajló Cinelink koprodukciós fórumon Rudolf Olivér filmterve nyerte meg az Eurimages 20 000 eurós fejlesztési díját. Az Anyám, a szörny tizenegy nemzetközi projekt között versenyzett az augusztus 12. és 17. között megrendezett szakmai programon. 

Az Anyám, a szörny egy negyven körüli nő, Éva lázadástörténete. Fiatalon lett anya, hamar megromlott a házassága, amiből képtelen kilépni. Gyűlöli a gyávaságát, a rossz döntéseit. Úgy érzi, hogy annyira belefásult a különböző szerepeibe, hogy láthatatlanná vált. Mindent elfojt és ez megmérgezi a kapcsolatát a számára egyetlen igazán fontos emberrel is, a lányával. Egy nap talál egy horrorfilmbe illő szörnymaszkot, amit felpróbál. A maszk mögé elbújva különös módon felszabadul. Többé nem hajlandó levenni, így lázad az életét megkeserítő kompromisszumok és a világ ellen” – mesélte korábban lapunknak első nagyjátékfilmjéről a rendező. 

A nemzetközi koprodukcióban készülő projekt társ-forgatókönyvírója Kungl Zsigmond, producere Petrovits Genovéva (Kino Alfa), koproducere Florent Coulen (Vrai Vrai Films).

Rudolf Olivér első nagyjátékfilmje a tavalyi Inkubátor program egyik győztese volt, később azonban a Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága, több másik projektel együtt, utólagosan visszavonta korábbi döntést és indoklás nélkül elutasította a filmterveket.

Az életed nélkülem

Rubi Anna magyar-svéd koprodukcióban készülő Az életed nélkülem című dokumentumfilmje a Cat&Docs díjat (2000 euró) és az East Silver Caravan díjat (3500 eurós forgalmazási szolgáltatás) is elnyerte. A dokumentumfilm két anyáról, Magdiról és Ildikóról szól, akik sérült gyermekeik túlélésért küzdenek. A film producere Szentpéteri Áron (Somnus Film), koproducerei Annika Hellström és Erika Malmgren (Cinenic Film).

Forrás: Variety / Címlapkép: Anyám, a szörny / Fotó: Kino Alfa