Marian Crisan legújabb, 1944-ben játszódó filmje egy kamasz fiú és egy sebesült amerikai pilóta véletlen találkozásának története lesz, akik közös nyelv híján a tekintetükkel kommunikálnak egymással vándorlásuk során a vadonban. A végtelen hegyekben játszódó film operatőre Szecsanov Martin lesz, a romániai forgatáson 40 fős magyar kameracsapat fog dolgozni, majd a film képi és hangi utómunkája Magyarországon készül.

A szolga a Focusfox koprodukciójában készül, magyar producere Muhi András. A főszerepre John Robinson a jelöltjük, akit a legtöbben Gus Van Sant Elefántjából ismerhetnek. Legjobb esetben novemberben fognak neki a forgatásnak, de valószínű, hogy 2021 kora tavaszára csúszik át. A film tervezett bemutatója 2021 vége.

A 2005-ben alapított L'Atelier program évente tizenöt, kiemelkedően magas színvonalú filmterv fejlesztéséhez nyújt segítséget. Potenciális partnerekkel találkozhatnak majd az alkotók, abban reményben, hogy minél hamarabb elkészüljenek a filmek. 233 projektet fogadott be története során a program, ebből 171-et mutattak be a mozik, és 14-et a gyártásra készítenek elő.

Muhi András (forrás: IMDb)

A 73. Cannes-i Filmfesztivált a világjárvány miatt nem tudták eredeti időpontjában megtartani, május közepén megrendezni. Az L'Atelier átköltözött az online térbe, és június 23. és 25. között teremtenek lehetőséget arra, hogy a 15 filmterv alkotói szakmabeliekkel beszélgessenek lehetséges befektetésekről.

Marian Crisan rendező 2008-ban a Megatron című művével elnyerte a legjöbb rövidfilmnek járó díjat a cannes-i fesztiválon. Morgen című nagyjátékfilmje a román-magyar határ közelében, Nagyszalontán játszódott, és a két ország koprodukciójában készült el. Muhi András több korábbi filmje kötődött Erdélyhez, az Aglaja és a Spirál után ez lesz a harmadik romániai koprodukciója.

A L’Atelier programba utoljára 2015-ben kapott meghívást magyar vonatkozású filmterv, a kassai születésű Kristóf György OUT című filmje. A film szlovák-magyar-cseh-francia koprodukcióban valósult meg, 2017-ben debütált a cannes-i fesztiválon az Un certain regard szekcióban. 2011-ben Kenyeres Bálint Tegnap című filmterve elnyerte az L'Atelier-díjat, a filmet 2018-ban mutatták be a mozik.

borítókép: Morgen