A jó, a rossz és a kiscserkész

Színes léggömbökön repít a kalandok birodalmába a legújabb Pixar animáció. Sok szívvel, humorral és a 3D bűvöletével indult a 62. Cannes-i Filmfesztivál.








Szülői felügyelettel sem

A nyitófilm 3D mesevilága után éles fordulatot vett a fesztivál. Van itt minden, ami sikamlós, gyomorforgató és kegyetlen. Egy biztos, gyermekeknek még szülői felügyelettel sem ajánlott.








Költészet és vallás

Campion az angol romantika fénykorában romantikázik, Ang Lee Woodstock-ban nosztalgiázik, Loach kétségbeesve keresi Eric-et, Lars Von Trier-nek pedig úgy tűnik tényleg elment az esze.








Rémálom a Croisette-en

Almodóvar és Tarantino a filmművészet nagy rajongói, és ezt új filmjükkel is bizonyítják. Park Chan-wook tíz éve dédelgetett rémálmát kelti életre a vásznon, de Haneke utolérhetetlen a nyomasztásban.







Megvannak a díjazottak!

Az osztrák Michael Haneke Das weisse Band (A fehér szalag) című filmje nyerte el vasárnap az Arany Pálmát a 62. Cannes-i Filmfesztiválon. Továbbá díjat nyert a belga-holland-magyar koprodukcióban készült Lost Persons Area (Elveszett Személyek Körzete) című játékfilm is – tudatta az MTI.




Lázadók előnyben

Haneke és Audiard sikerét borítékolni lehetett. Charlotte Gainsbourg-től és Christoph Waltz-tól sem vitatja el senki alakításuk elismerését, ám Mendoza rendezői díja nem kis felháborodást váltott ki. Park Chan-wook megosztott díja Andrea Arnolddal, no meg Mei Feng forgatókönyv díja sem egyezett feltétlenül a kritikusok várakozásával.