Quentin Tarantino elnököl, mellette egy francia, egy angol és egy amerikai színésznő, Emmanuelle Beart (8 nő), Tilda Swinton (Orlando, Adaptáció) valamint Kathleen Turner ( A rózsák háborúja, Öngyilkos szüzek), két további rendező, Jerry Schatzberg (Madárijesztő) és Tsui Hark (Sárkányikrek, Fekete Maszk), Benoît Poelvoorde színész-forgatókönyvíró, Peter von Bagh filmkritikus és Edwidge Danticat író alkotja a nagyjátékfilmes zsűrit.

Tarantino alkotói minőségben is jelen lesz a fesztiválon – a Kill Bill 2.-t versenyen kívül vetítik. Szintén versenyen kívül lesz látható Almodóvar új, La mala educación (Rossz oktatás) című alkotása, mely egyben a fesztivál nyitófilmje is. A film két fiatal fiú és az őket egy vallási iskolában nevelő pap évtizedeken átívelő történetét meséli el. A versenyprogram húzónevei között kell említeni Wong Kar Wai-t aki 2046 című titokzatos filmjével éppen elkészült a bemutatóra. A filmről leggyakrabban olyanokat lehet hallani, hogy sci-fi - amit a rendező cáfolt, mondván hogy futurisztikus alkotás - ezen kívül azt tudni, hogy három történetből áll, melyek mindegyike egy híres nyugati opera adaptációja, valamint, hogy egészen furcsa viszonyban van a Szerelemre hangolva történetével, nem egyszerűen folytatása annak.

Michael Moore Fahrenheit 9/11 című legújabb provokációja a játékfilmek között kapott helyett, és átruccannak Európába a Coen testvérek is, The Ladykillers című legújabb filmjük kapcsán. A versenyprogram részét képezi a Shrek 2 és egy Peter Sellers életét megörökítő tv-film is (The Life and Death of Peter Sellers). Emir Kusturica az Umca-umca macskazajt nem számítva hat év szünet után készített újra filmet, Kad je zivot bio cudo (Az élet egy csoda) címmel.

A versenyen kívüli szekcióban az említett két mogul mellett Abbas Kiarostami Five című alkotása, egy új Godard-film, a Notre Musique, valamint két amerikai szuperprodukció a Dawn of the Dead és a Trója lesz látható. A harmadik, Un Certain Regard nevű játékfilmes szekcióba kapott meghívást Antal Nimród Kontrollja. A duplázó Kierostami egy másik filmmel szintén itt kapott helyett, címe 10 on Ten.

A fesztivál ideje alatt Producers on the Move címmel rendez workshopot a European Film Promotion (EFP), melynek keretében 18 ígéretes feltörekvő producer mutatkozhat be a közönség és a szakma előtt. A 18 kiválasztott többek között saját filmes projectjét mutathatja be neves és tapasztalt filmkészítőknek, akikkel konzultációra nyílik lehetőség. A jelentkezés feltétele az volt, hogy a producernek legyen egy nemzetközi fesztiválon szerepelt filmje, vagy egy olyan, amit sikerült eladni külföldön, vagy ami saját hazájában közönségsiker volt. A 18 producer közé a Magyar Filmunió, mint EFP tag választott magyar résztvevőt, így Forgács Gábor a HCC Media Group and Parabel Films képviseletében lehet Producer on the Move.

„Forgács Gábor egy fiatal ambiciózus producer, aki a Pizzás című filmmel tört be a magyar köztudatba. Most a nemzetközi színtéren is megmutathatja, mit tud” – mondta el lapunknak Papp Csaba Zoltán, a Filmunió képviseletében.