Az újságírók "totózó" kérdései alapján az is kiderült, hogy Raoul Peck haiti és Alexander Payne amerikai rendezők, valamint Emmanuelle Devos francia és Diane Kruger német színésznő is tagja lesz a testületnek. Az outsider Jean-Paul Gaultier pedig moziimádata miatt kapott meghívást a zsűribe.

cannes_alexander_payne_500
Alexander Payne


A Nanni Moretti olasz rendező által vezetett zsűri további tagjai Hiam Abbasz palesztin rendezőnő-színésznő és Andrea Arnold brit rendezőnő - derül ki a fesztivál által szerda este hivatalosan is közzétett névsorból.

"Hagyomány, hogy meghívunk olyan embereket, akikről tudjuk, hogy mozirajongók, de akik nincsenek benne a film világában. Fontos, hogy olyan emberek is legyenek a zsűriben, akiknek spontán véleménye van a dolgokról" - indokolta Jean-Paul Gaultier meghívását Frémaux.

cannes_raoul_peck_500



A 60 éves divattervező több alkalommal beszélt már arról, hogy élete egyik nagy álma az, hogy egyszer zsűrizhessen Cannes-ban. Számos alkalommal tervezett már jelmezeket filmekhez, például Pedro Almodóvar alkotásaihoz, s ez Frémaux szerint legitimitást ad ahhoz, hogy mások munkájáról ítélkezzen.

cannes_jean-paul-gaultier_500



A világ egyik legrangosabb seregszemléje május 16-án Wes Anderson Holdfény királyság című komédiájával nyílik meg, Bruce Willisszel a főszerepben. A május 27-ig tartó fesztivál hivatalos versenyprogramjába 22 alkotás kapott meghívást.

(forrás: MTI)