Augusztus 30-án este 19 órakor az Olasz Kultúrintézet Verdi termében veszi kezdetét a 18. BuSho Nemzetközi Rövidfilm Fesztivál az ünnepélyes megnyitóval, melyen fellép a Poa Pratensis Bluegrass Band(a) és megtekinthetők lesznek a 2021-es fesztivál díjazott alkotásai.

A megnyitót követően másnap kora délután kezdődik a versenyprogram a Puskin mozi Amarcord termében, melyet esténként a Kino Cafeban ismétlő vetítéseken lehet újranézni, vidéki helyszín pedig ezúttal a szentendrei P’art mozi. Az Olasz Kultúrintézetben minden este lesznek kísérőprogramok olasz, portugál és német rövidfilm-válogatásokkal, szombaton pedig egy spanyol délután várja az érdeklődőket az esti díjkiosztó előtt.

A tavaszi határidőre ismét közel ezer rövidfilmet neveztek a világ minden tájáról, melyből végül az 5 tagú előzsűri (Orosz Annaida, Böjte Ágnes, Galambos Levente, Tánczos Tímea, Pokorni Ábel) 65 rövidfilmet választott a versenybe 21 országból. A filmeket a tavaly megújult rendszerben, azaz 12 blokkban láthatja majd az érdeklődő közönség, kategóriánkénti bontásban 45 fikciós, 12 animációs és 8 kísérleti filmmel.

Szelestey Bianka: Hajszálrepedés 

A négy felsőoktatási intézmény delegálásában megszületett Diákzsűribe ezúttal Tánczos Lilian (METU), Kántor Dávid (SZFE), Ascher Károly (ELTE) valamint Hlavay Bence (MOME) kapott meghívást. A nemzetközi zsűribe elfogadta a felkérést a Last Call című filmjével korábban BuSho-díjazott rendező, Kis Hajni, aki személyesen nyitja meg Külön falka című első nagyjátékfilmjének ingyenes vetítését a Puskin moziban. Mellette Xavi Herrero, spanyol filmrendező, az Ibiza Cinefest fesztivál igazgatója, Laska Pál, forgatókönyvíró és a 18. BuSho fesztiválján zsűriző Wolfgang Leis foglalnak majd helyet. Esténként velük lehet majd értekezni a nyilvános zsűri konzultációkon, melyre valamennyi versenyben lévő magyar alkotót is meghívták a szervezők. Ők fognak dönteni a fesztiválon kiosztásra kerülő 3 fő-, és 7 kategória díjról, valamint a kétszer 500 ezer forintos különdíjról.

A versenyprogramot böngészve több visszatérő, a korábbi évek versenyprogramjában szereplő alkotó is felbukkan. Többek között bejutott a Tomorrow I’ll be back, mely a legutóbb Mira című filmjével legjobb operatőri díjat nyert spanyol rendező, Hugo de la Riva alkotása, de a tavalyi Sziget-különdíjas Alexander Peskador legújabb filmje, a Martyrs of Striving is látható lesz. A litván Techno, Mama című alkotást Velencében mutatták be, akárcsak a francia 4AM című rövidet, mely a 2015-ös párizsi terrortámadást dolgozza fel.

Techno, Mama

Kezdetek óta nincs BuSho fesztivál Hamburg Media School filmek nélkül: versenyben látható az Under water, valamint a The Clown Wars című alkotás, ráadásul ezúttal a kisérőprogramban egy egész estét szenteltek az iskola filmjeinek.

Ugyanígy már automatikusan, évről évre érkeznek nevezések a visegrádi partnerektől, így a BuSho-nézők sosem maradnak le a legfrissebb szlovák vagy cseh remekekről, a lengyelektől pedig több delegáló intézmény is akad. Így érkezett meg sokak tavalyi kedvence, a Greetings from Nigeria szlovák rendezője, Peter Hoferica új filmje a, Maverick is.

A spanyol és a francia ügynökségek eleve teljesen nemzetközi esszenciát küldenek: az előválogatók tetszését elnyerte többek közt az érdekes koncepciójú ausztrál trilógia, a Spider/Bear/Shark, vagy a The Right words, melyek a Sundance Fesztiválon, Torontóban és a legutóbbi Cannes-i Filmfesztivál hivatalos programjában is szerepeltek.

Shark

Ugyanúgy, mint a a korábbi BuSho Diákzsűri, Szelestey Bianka, aki Cannes után legutóbb Szarajevót is meghódította Hajszálrepedés című alkotásával. A teljesség igénye nélkül meg kell említeni a feltörekvő hazai fiatalságot is: Riba Gergely az SZFE-ről küldte Az utolsó éjjel című filmjét, Laky Dóra a METU-n készítette A biciklidet itt hagytad című alkotását. Szintén visszatérő alkotó, aki korábban a nemzetközi zsűrit is erősítette nálunk, M. Tóth Géza és az ő különleges gyufafigurái.

Szintén az animációk között láthatjuk Bucsi Réka Intermission vagy Horesnyi Máté A kisebbik rossz című alkotásait is, akik felveszik majd a kesztyűt a méltán világhírű lengyel animátorokkal, mint Marta Pajek és az Impossible Figures and other stories. A kísérleti filmek hazai és nemzetközi képviselői is felbukkannak majd, például Török Áron a Hanna bisztrója című filmjével, vagy a brit Jacob Perlmutter alkotása, A Wall.

Horesnyi Máté: A kisebbik rossz 

A BuSho Fesztiválon valamennyi alkotás eredeti nyelven, angol felirattal látható, és csak a versenyfilm-vetítésekre kell jegyet váltani a helyszínen, vagy elővételben online a Puskin oldalán.

A szervezők szeretnék megköszönni támogatóiknak, hogy 18. alkalommal is létrejöhetett a rendezvény: a Nemzeti Filmintézet, a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Művészeti Akadémia, a Kreatív Európa Iroda, az Olasz Kultúrintézet, az Osztrák Kulturális Fórum, a Camoes Portugál Intézet, a Spanyol Nagykövetség és a Csiki Sör támogatta a 18. BuShót. A díjfelajánló a Sziget Kft, a médiatámogató pedig a Filmhu, a Filmvilág és Fotovideo. Minden érdeklődőt szeretettel várnak a szervezők! A megnyitó augusztus 30. kedd 19 óra, a díjkiosztó pedig szeptember 3. 19 óra. További részletek a BuSho oldalán.

Címlapkép: The Wall / Forrás: BuSho