Mi az a Celluloid Workshop?

Egyedülálló program a film szerelmeseinek.
A 2008. őszén tizenegyedik alkalommal megrendezésre kerülő Celluloid Workshop népszerű rendezvény, amelyen akár a te negyedórás kisjátékfilm forgatókönyved is megvalósulhat professzionális technikával, és ahol a forgatási munkálatokban minden érdeklődő részt vehet.

A különleges egy hetes program a miskolci V. Fiatal Filmesek Nemzetközi Fesztiválja keretében kerül megrendezésre.

Mivel kell jelentkezni és mit lehet nyerni?

- Jelentkezhetsz 2008. július 25-ig egy 6-12 perces kisfilm irodalmi forgatókönyvével/treat-mentjével (cell@mail.datanet.hu), az önéletrajzoddal (egyetlen feltétel, hogy legyen valamilyen korábban készült kisfilmed) és legalább három segítő (stábtag, színész) megjelölésével.

- Két fordulóban független zsűri bírálja el a beérkezett munkákat. 2008. július 30-án kihirdetik az első forduló győzteseit - tőlük a könyvek kidolgozott technikai forgatókönyvének beadását várják majd egy hónap múlva A végső döntés 2008. augusztus 22-én várható. A fő szempont végig az ötlet értéke és megvalósíthatósága. Négy kisjátékfilm kap majd zöld utat.

- Minden nyertes komplett technikát kap: a Kodak támogatásával 36 percnyi 16mm-es vagy 35mm-es színes filmnyersanyagot (a nyersanyagról a zsűri dönt), Arriflex filmkamerát (segédoperatőrrel), 2 nap forgatási időt egy szabadon választott miskolci helyszínen; mobil világítási, kameramozgatási és hangfelvételi technikát (hangtechnikussal); valamint a laborálást követően két nap utómunka időt egy nonlineáris számítógépes vágóasztalon (vágó segítségével).

- A négy nyertes pályázó és munkatársai egy hétre leköltöznek Miskolcra (szállást önköltségen tudunk biztosítani); a rendező a szeptember 13-i technikai előadásokat követő nyitóvetítésen valamelyik – vagy akár egyetlen – filmjét mutatja be a közönségnek, a hetedik napon, a záróesten pedig a pályázaton nyertes, a Celluloid Workshopon megvalósult filmjét.


Gyakori kérdések

- Van pályázati díj?
Nincs, de stábod miskolci tartózkodásának szállás, valamint a fent leírtakon túl esetlegesen felmerülő költségeket (speciális kellék, jelmez, berendezés, profi színész, díszletelem stb.) neked kell fedezned. Szállást kaphatsz tőlünk, de szervezhetsz magadnak is.

- Hogyan készüljek föl?
Tanácsos még a leköltözés előtt néhány nappal ellátogatnod Miskolcra, hogy ne az utolsó pillanatban kelljen helyszínek, szereplők, kellékek után keresgélned. Ha nincs helyismereted, tudunk adni tippeket, kit keress segítségért.

- Mit hozzak magammal?
Minden nyertes stábnak kötelező saját maga számára legalább egy személyautót biztosítani a forgatás idejére, mert tapasztalataink alapján elengedhetetlen a munkálatokhoz a mobilitás, és nem árt egy kis segítség a szervezési munkádban (egy gyártásvezetést vállaló ember).

- Lehet-e hangja a filmemnek?
Lehet, de saját érdekedben ne bonyolítsd túl, a vágási időd így is szűkös. Rögzíthetsz rövidebb párbeszédet, zörejeket, hozhatsz zenét vagy zörejeket, atmoszféra hangot CD-n (audio vagy WAV).

- Tudok-e világítani?
Kapsz tőlünk alapszintű, mobil világítástechnikát (lásd lent, valamint segítséget a kezeléséhez). A film érzékenysége miatt érdemes napos helyszínt, nappali jeleneteket választani – már csak azért is, mert a világítás nem elegendő egy éjszakai erdőjelenet forgatásához.

- Ha filmre forgatok, hogyan vághatom videón?
A leforgatott és előhívott negatívot (Best Light átírással) videókazettára másoljuk és ezt az anyagot vághatod meg a Work-shop során. A negatív fényelésénél (színkorrekciójánál) nem tudsz jelen lenni, de adhatsz instrukciókat a fénymegadónak írásban (ha akarsz). A vágás során a számítógépen is lehetőséged van színkorrekciók elvégzésére.

- Milyen formában készül el a film és kié lesz?
A negatívot neked adjuk, a kész film fölött a szerzői jog a tiéd, a produceri jogokat veled közösen gyakorolják a Celluloid Workshop szervezői.

- Mit tegyek, ha korábban még csak videóra forgattam?
 A pályázatnak nem feltétele a filmes előélet, csak egyetlen, bármilyen technikával elkészült és megvágott munka. A Workshopon tapasztalt segédoperatőr és vágó segíti a munkádat, a rendezvény első napján pedig elméleti és gyakorlati előadásokon képezheted magad.

- Mit tegyek, ha még nem forgattam semmilyen filmet? Ha jelentkezni akarsz, nagyon gyorsan forgass le és vágj meg egy rövid, fikciós filmet. De nem muszáj jelentkezned – csatlakozhatsz a Workshop 11. első napján is a stábokhoz, örömmel fogadják a segítőket.

Eszközlista
- ARRI SR 16 mm vagy ARRI III 35mm-es filmkamera (a zsűri dönt a nyersanyag típusáról – egy film kap lehetőséget a négy közül 35mm-re forgatni), akkumulátorok, zoom vagy fix objektívek, statív, 3 filmkazetta, kb. 36 percnyi Kodak film (segédoperatőrrel)
- 1 db 1,2 kW fémhalogén (nagy fényerejű) lámpa
- 1 db 8x55W fénycső tabló
- 1 db 4x36W fénycső tabló
- 1 db 1x36W fénycső
- 2 db 650W ARRI spot lámpa
- 1 db dolly (kamerakocsi) sínnel vagy gumikerékkel, kiegészítőkkel
- hangtechnika (mikrofon, MiniDisc, hangmérnökkel)
- teherszállítás a helyszínre és vissza (előzetes időpontegyeztetés alapján)

Jelentkezési határidő: 2008. július 25.

Jelentkezés helye: cell@mail.datanet.hu

Bővebb
információ: http://www.cellmedia.hu/workshop/

Szervezők: a Celluloid Műhely, a Szemtől Szembe ’99 Alapítvány, a Cell Media és a Mark Produkció

Támogatóink: Magyar Mozgókép Közalapítvány, Nemzeti Kulturális Alap, Kodak, Kerületi Kalauz