Az 59. Chicagói Nemzetközi Filmfesztivál nemzetközi versenyprogramjában szerepel a Magyarázat mindenre. A fesztivált idén október 11. és 22. között rendezik az Egyesült Államok harmadik legnépesebb városában. Ezzel párhuzamosan Reisz Gábor filmjét meghívták a 28. Puszani Nemzetközi Filmfesztivál World Cinema szekciójába is. Dél-Korea legrégebbi filmfesztiválját idén október 4. és 13. között tartják. 

Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje, a VAN valami furcsa és megmagyarázhatatlan és a Rossz versek után egy 18 éves fiú botrányba torkolló érettségi vizsgájának történetén keresztül fest reális képet egy kettészakadt országról. 

A Magyarázat mindenre világpremierjére a 80. Velencei Nemzetközi Filmfesztivál "Orizonti" (Horizontok) szekciójában került sor, amelynek fődíját is megnyerte. Videóriportunk a velencei premierről itt látható, kedvező nemzetközi fogadtatásáról pedig itt írtunk. 

Magyarázat mindenre / Fotó: Cirko Film

A film főbb szerepeiben Adonyi-Walsh Gáspár, Znamenák István, Rusznák András, Hatházi Rebeka, Sodró Eliza, Kizlinger Lilla és Urbanovits Krisztina láthatók. A film rendezője és forgatókönyvírója Reisz Gábor, a társforgatókönyvíró Schulze Éva.

A producer Berkes Júlia, a koproducer Prikler Mátyás, az executive producerek pedig Petrányi Viktória, Gyárfás Eszter és Sós Judit. Az operatőr Becsey Kristóf, a vágó Gorácz Vanda és Reisz Gábor. A rendezővel és producerrel itt beszélgettünk. A film a Proton Cinema és az MPhilms gyártásában készült az AVF – Szlovák Audiovizuális Alap támogatásával.

A Magyarázat mindenre október 5-től látható a magyar mozikban a Cirko Film forgalmazásában. 

Van Magyarországban valami furcsa és megmagyarázhatatlan

Reisz Gábor harmadik nagyjátékfilmje, a Magyarázat mindenre összetett, sokszínű, fojtogató hangulatú társadalmi tabló a bipoláris Magyarországról, a szabadságvágy és az otthon iránti szeretet, a kölcsönös megértés utáni vágy szívből jövő megnyilvánulása. Kritika a velencei világpremierről.