A Studio Baestarts rajzfilmstúdió produkciója újabb rangos díjat nyert külföldön, ezúttal Chicagóban; Alexei Alexeev Log Jam: KJFG No.5 című animációja a televíziós programok kategóriában második díjat nyert Amerika első számú gyerekfilm fesztiválján – tudatta a Magyar Filmunió. Alexei Alexeev filmje 2008 óta járja a nagyvilág filmfesztiváljait, amelyek számos rangos díjjal méltatták. A chicagói gyerekfilm fesztivál 40 országból érkezett 200 mozgóképet vonultatott fel október 22-31. között.

 

kjfg-no5_500



Elkezdődött a „Biznisz” munkacímű játékfilm forgatása Székelyföldön

A székelyföldi rendezők (Bálint Arthur, Bálint Ibolya, Fecső Zoltán, Jakab Ervin) eddig főképp dokumentumfilmjeikkel hívták fel magukra a figyelmet. A Biznisz négy alkotó, négy rövidfilmből álló szkeccsfilmje, ami egy kerettörténettel kiegészülve egész estés játékfilmként működik. A négy különálló történet, - ami gyártási és finanszírozási szempontból könyebbé teszi a forgatást - néhány ponton kapcsolódik, értelmeződik, „átjárásokat” biztosítva az egyes részek között. A forgatás egyéves előkészítő munka után kezdődött, október végén A Nagy Trükk című kisfilm forgatása fejeződött be. Ebben az évben még egy rövidfilm készül el, majd jövő nyárig a hátralévő két kisfilm és a kerettörténet. A kisfilmekben ismert erdélyi színészek mellett amatőrök bukkannak fel. A teljes, egészestés játékfilm bemutatóját 2011. év végére tervezik, amely a Durst György által vezetett Duna Műhely és az erdélyi Transikon közös produkciója.
biznisz_500



Budapesten forgat filmet Luis Oliveros spanyol filmrendező

November 9-én kezdődik az El ángel de Budapest/Budapest Angyala című tévéfilm forgatása Budapesten. A film Ángel Sanz Briznek állít emléket, aki 1944-ben ötezer zsidót mentett meg a koncentrációs táboroktól a spanyol nagykövetség megbízott ügyvivőjeként. Budapest Angyala idén ünnepelné születésének 100. évfordulóját. A TVE felkérésére, a Boomerang TV megvalósításában, a magyar-spanyol koprodukcióban készülő film producerei: José Manuel Lorenzo, Eduardo Campoy és Major István, rendezője Luis Oliveros, operatőre Jancsó Nyika. A forgatókönyvet Diego Carcedo “Un español frente al Holocausto” / Egy spanyol a holokauszt ellen című irodalmi műve alapján Ángel Aranda Lamas írta. A magyar stábbal készülő filmben a spanyol televíziós sorozatok legismertebb és legnépszerűbb színésze, Francis Lorenzo alakítja majd Ángel Sanz Brizt.  Továbbá Mar Regueras a feleséget, Ana Fernandez (Almadovar: Beszélj hozzá) a spanyol nagykövetség egyik zsidó alkalmazottját, Helio Pedregal a spanyol nagykövetet és Manuel de Blas (Forman: Goya kísértetei) Muguiro-t, egy szintén követségi alkalmazottat alakít a tévéfilmben. A Filmteam koprodukciójában készülő filmben magyar színészek is játszanak főszerepet és jelentős szerepeket, többek között Gáspár Kata, Szabó Kimmel Tamás, Bán János, Lengyel Tamás, Áron László, Őze Áron és Fenyő Iván.