November 5. és 11. között rendezik a 29. Cottbus Filmfesztivált Németországban, amely a közép-kelet európai régió filmművészetére koncentrál, idén pedig a versenyben szereplő hazai filmek mellett külön szekcióban foglalkozik Magyarországgal. Az öttagú nemzetközi zsűriben Muszatics Péter filmtörténész is helyet foglal.

Az U18 Ifjúsági filmek versenyén szerepel Hartung Attila bemutatkozó nagyjátékfilmje, a FOMO - Megosztod és uralkodsz, ami itthon októberben került mozikba. A Z-generáció árnyoldalát sokkolóan bemutató magyar tinifilm cseh, szlovák, lengyel, német és litván alkotásokkal van versenyben a kategória díjáért, amelyről diákzsűri dönt. A rendezővel nemrég készült interjúnk itt olvasható. A kisfilmes versenyben tíz alkotás kapott helyet, amely közül Vermes Dorka diplomamunkája képviseli hazánkat. Az ELTE Filmtudomány mesterszakán készült Anyák napja egy fiatal, azonos nemű párról szól, akikhez látogatóba érkezik egyikük édesanyja. A kisfilm főszerepéért Für Anikót a Friss Húson díjazták.

Vermes Dorka: Anyák napja

Versenyen kívül, a sikerfilmeknek szentelt FFC HITS programját erősíti Antal Nimród A viszkis című akciófilmje. Fliegauf Bence által összevágott kisfilm pedig a Goethe Intézet által szponzorált Cut it Out című cenzúrallenes projekt részeként, a nagyjátékfilm szekció egyik kisérőfilmjeként kerül vászonra.

A panoráma programban idén külön szekciót szentelnek a magyar filmesek munkáinak: a Close Up HU elnevezésű blokkban olyan alkotások kaptak helyet, amelyek témájukban reflektálnak Magyarország múltjára vagy jelenére. Az idei mozibemutatók közül Szász Attila Apró mesék című történelmi thrillere, a Casablanca forgatásáról szóló Curtiz Topolánszky Tamástól és Szőcs Petra novemberben országszerte debütáló filmdrámája, a Déva került be a válogatásba.

Szőcs Petra: Déva

Az elmúlt évekből látható lesz Szász János A hentes, a kurva és a félszemű című bűnügyi filmje, Kostyál Márk Kojot című thrillerje, Reisz Gábortól a Rossz versek, valamint Moll Zoltán független produkcióban készült Engedetlen című tinifilmje. Bacsó Péter klasszikus szatírája, A tanú a Filmarchívum által digitálisan felújított, cenzurázatlan változatban kerül a közönség elé.

A szekcióból nem maradnak ki a kisjátékfilmek sem, vetítik Deák Kristóf Oscar-díjas Mindenkijét, Lőrincz Nándor és Nagy Bálint Felülnézet című alkotását, és Schwechtje Mihálytól az Aki bújt, aki nem-et. Bemutatják Staufer Ákos 60 óra című idei munkáját, Bakony Alexa Iborfia és Meggyes Krisztina Azok című dokumentumfilmjeit is.