A több mint 500 nevezett rövidfilmből választotta ki a zsűri a négy estén bemutatásra kerülő alkotásokat. Látható lesz a tavalyi évben Cannesban Arany Pálmát nyert All these Creatures, az ausztrál Charles Williams filmje, és az Oscarral díjazott Skin, ami az amerikai Guy Nattiv munkája. Mindkét film több mint 150 fesztiválon vett már részt. Három filmet jelöltek az Európai Filmakadémiai Díjra: Irene Moraytől a Watermelon Juice, Shady Srourtól az Oslo és Thananis Neofotistostól a Patision Avenue című alkotást. A legjobbak közé egy magyar film, Molvay Norbert Friss Húson is díjazott filmje, a Jövő szerdán került be. Négy film hoz könnyedebb hangulatot a fesztivál műsorába, például a Why so Sirius? című cseh sötét humorú film.

Molvay Norbert: Jövő szerdán

A kísérleti filmek kategóriájában 9 filmet láthat a közönség, ebből 2 osztrák alkotás. Virgil Widrich (különböző fesztiválokon 130 díjat kapott már) 360 fokos vizuális élményre hívja a tx-reverse nézőit. Az Európai Filmakadémia díjára jelölt Cavalcade arra keresi a választ, hogy hihetünk-e a saját szemünknek. A Divine Way három kontinensen zsebelt be 21 díjat, és az elsőfilmes finn Patrik Söderlund alkotása a Realms is 2 fesztiváldíjjal büszkélkedhet.

A dokumentumfilm kategória az új dokumentálási formákra irányítja a figyelmet. Mateusz Bulawa Unexpected című filmje az experimental és a doku határán mozog, a spanyol Pedro az animáció eszközeivel dokumentálja Stanley Kubrick 50 évvel ezelőtti interjúját, Ismäel Joffroy Chandoutis Swatted című filmje pedig a videójátékok világába visz minket. Bemutatásra kerül a BIDF-en díjazott magyar Mignon, egy csodás japán film egy 55 éve zárva tartott moziról, a „kubai kapcsolatról”, holland film egy eltűnt magányos vitorlásról, és aki még nem tudná, az is kiderül, hogy mi minden van egy All Inclusive hajóúton. A kategóriában két vetítésen összesen 10 film kerül bemutatásra.

Buda Flóra Anna: Entrópia

Kilenc animációs filmet tekinthet meg a közönség, köztük a MOME műhelyeiből kikerült 2 magyar művet, a Berlinalen díjazott Entrópiát Buda Flóra Annától és a kísérleti The Act of Breathing-et Hana Yamazakitól. Bemutatásra kerül Gilles Cuvelier a (Fool Time)JOB és Vuk Mitevskitől az Edna – One of Many. Két svájci film a programban: a Locarnoban és Valladolidban is bemutatott Circuit, Delia Hesstől és a KIDS, Michael Frei filmje, amely a Berlinalen vett részt.

A Super Short kategóriában maximum 5 perc hosszúságú alkotások nevezhettek. Ezek a filmek a rövidfilmekkel együtt kerülnek műsorra. Néhány perces sztorikat kapunk többek között a virtuális valóság, autómánia, széttört családok, korlátok közé zárt élet, az elalvás nehézségeiről és a fűnyírás jelentőségéről is.

A fesztivál vetítései Budapesten november 21. és 24. között lesznek a Lurdy-házban, előtte november 17. és 20. között pedig Bécsben is bemutatásra kerül a teljes program. További információk a fesztivál hivatalos oldalán, Facebookon és Instagramon.

Borítókép / Charles Williams: All These Creatures