A 2019. november 15. és 17. között megrendezésre kerülő VII. Országos Rajzfilmünnep filmkínálatát több mint 500 animációs alkotásból, egész estés és rövidfilmből, illetve sorozatból állították össze. Az „aranykor” klasszikus filmjei és sorozatai éppúgy szerepelnek a gazdag filmlistában, mint az elmúlt években készült magyar művek, illetve kortárs animációs összeállítások.

A 110 programból gyerekek és felnőttek is könnyedén találhatnak kedvükre való elfoglaltságot. A Lengemesék vagy a Bogyó és Babóca már pár éves kortól ajánlott, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem többek között egy középiskolásoknak készült Trash-válogatással vesz részt a programban, az Oscar-díjas Michaël Dudok de Wit által rendezett, de nagyrészt a kecskeméti stúdióban animált A vörös teknős különleges hangulata miatt inkább az idősebb korosztály igényeit elégíti ki, ahogy a valóság és képzelet határának különös birodalmában játszódó Mirai – Lány a jövőből vagy Jankovics Marcell monumentális mozifilmje, Az ember tragédiája is.

Michaël Dudok de Wit: A vörös teknős

Az elmúlt egy év mozis bemutatói közül is több alkotás bekerült a Rajzfilmünnep programjába. Rendkívüli izgalmakkal kecsegtet Milorad Krstić művészettörténeti utalásokkal teli, James Bond-filmek által inspirált akció-thrillere, a Ruben Brandt, a gyűjtő. A Lengemesék 2 ‒ Tél a nádtengeren is látható lesz a Rajzfilmünnepen. A Berg Judit meseregényéből készült rajzfilm második részét 2018 decemberében mutatták be a mozik, a sorozatban egy különleges lényekkel, lengékkel és harácsokkal teli világ tárul elénk, és megismerjük a tópart élővilágának életét, az évszakok hozta változásokat. Szintén a vizek és a rétek élővilágába nyújt betekintést a Vizipók-csodapók, amelynek a felújított változata idén tavasszal a mozikban, most pedig a Rajzfilmünnepen mutatkozik be. A Rajzfilmünnep idén vetített filmjei közül a Filmarchívum által került teljeskörű restaurálásra a Macskafogó, és a Szaffi. A Vuk és a Ludas Matyi egy korábbi, alapos felújításon ment át.

Idén fél évszázada, hogy a Mézga család beköltözött az emberek otthonába. Időn és téren merészen átívelő kalandjaikat azok is ismerik, akik akkor még meg sem születtek. Ennek alkalmából a magyar animáció egyik legsokoldalúbb zsenije, a 85 éve született Nepp József emléke előtt tisztelegnek, aki a sorozat munkálataiban rendezőként és íróként is részt vett. Nepp számos más alkotása is látható lesz a Rajzfilmünnepen: többek között a Gusztáv-sorozat, az általa írt Macskafogó vagy első önálló, egész estés filmje, a szatirikus hangvételű Hófehér

Nepp József: Hófehér

A KEDD Animációs Stúdió 2011-ben azzal a céllal indította útjára a Rajzfilmünnepet, hogy az ország minél több településére juttassa el a rajz- és animációs filmek sokszínű kultúráját, minél szélesebb közönség számára tegye elérhetővé a közösségi filmnézés élményét. Az országos programsorozatot minden évben egyre nagyobb érdeklődés övezi, az elmúlt 8 évben egynapos eseményből egész hétvégés programsorozattá nőtte ki magát, amelyre 2018-ban közel 25.000 látogató volt kíváncsi. 

A kortárs animáció hazai és nemzetközi trendjeiről a magyar filmfesztiváloknak köszönhetően kaphatnak betekintést. Az Anilogue, a BuSho, a Kecskeméti Animációs Film Fesztivál (KAFF) és a Primanima mellett idén a CINEMIRA Nemzetközi Gyerekfilm Fesztivál válogatása is látható lesz a Rajzfilmünnepen. A jövő nemzedék alkotásaival pedig a művészeti egyetemek (MOME, METU, EKE) közreműködésével ismerkedhetnek meg.

A filmlistából a résztvevő intézményekkel közösen szerkesztik meg a szervezők  a programjukat. A filmvetítések adják az alkalom gerincét, melyeket az egyes helyszíneken egyéb kulturális események gazdagítanak, jellemzően rajzfilmekhez és a vizuális kultúrához köthető kézműves foglalkozások, illetve egyéb közösségi és családi programok. Így aztán nincs két ugyanolyan program, minden településen más filmekkel és más elfoglaltságokkal – például festés, rajzolás, vetélkedő vagy beszélgetés – várják az érdeklődőket.

A Rajzfilmünnep hírei és részletes, helyszínekre lebontott programja a rendezvény weboldalán található meg. Az eseményeket az egyes helyszínek a Rajzfilmünnep Facebook oldalán is megosztják, így itt is figyelemmel követhető, hogy az egyes településeken milyen programokkal várják a szervezők az érdeklődőket november 15. és 17. között.

Forrás: KEDD