Száz esztendő telt el az 1922-ben kiadott regény és a 2022 nyarán, július 25-én elindult forgatás között. A Megafilm Tündérkert című sorozatában, Móricz regénye nyomán a XVII. századi Erdély izgalmas politikai és színes társadalmi világa elevenedik meg, szerelemmel, intrikákkal, súlyos döntésekkel és csavaros fordulatokkal átszőve, a korszak két meghatározó férfiújának, Bethlen Gábornak és Báthory Gábornak a főszereplésével.

Majdnem 4 éve dolgozom ezen a sorozatterven, kiemelt öröm volt számomra amikor elnyertük a Nemzeti Filmintézet támogatását a sorozatra vonatkozóan, és az MTVA is koprodukciós partnerként csatlakozott” – árulta el Helmeczy Dorottya producer. A Tündérkert 2,1 milliárd forintot kapott gyártásra az NFI-től.

„Erdélyi születésű filmesként azt ígérem a nézőknek, hogy olyan történetet kapnak, amit meg kell, hogy ismerjünk, és olyan kivitelezésben, ami egy karakterközpontú, egészen elemelten mesés világban játszódó, korabeli politikai thriller.” Helmeczy azt jósolja, „2023 legjelentősebb és legnépszerűbb” sorozatát fogja szállítani a Megafilm a nézőknek.

Helmeczy Dorottya

A Tündérkertet Madarász Isti rendezi, aki a különös atmoszférájú Hurok című thrillerrel robbant be a köztudatba. „Azonnal megfogott, hogy mennyire különlegesen erős hangulata van ennek a forgatókönyveknek. Egy százéves regénytől talán sokan egy ósdi és poros történetet várnának, de a Tündérkert meglepően komor, drámai, kegyetlenül csavaros, erőszakos és szexi” – sorolta a rendező.

Miközben olvastam, az volt az érzésem, hogy az írók fogták a modern politikai drámasorozatok sötét és fondorlatos ármánykodásait és középkori kulisszák közé helyezték. Képzeljük el a Kártyavár című sorozat összes gonosz cselszövését és váratlan fordulatát – csak nem a Fehér Ház folyosóin, hanem a kolozsvári fejedelmi palota termeiben, Báthoryval és Bethlennel a középpontban.

A történelmi háttérre is figyeltek az alkotók. „A forgatókönyvíró csapattal elmélyült közös munkát végeztünk, jóleső érzés volt megtapasztalni, hogy az alkotók komoly gondot fordítottak a történelmi háttér, a korabeli anyagi kultúra, és a mindennapi élet különféle jelenségei, például az étkezési szokások, a lakáskörülmények vagy akár – érdekességképpen említem meg – a XVII. századi káromkodások megismerésére. Az egyik legizgalmasabb feladatom volt a szereplők személyiségére vonatkozó történeti források összegyűjtése, amelyek kiegészíthették a regényben ábrázolt karakterekről meglévő ismereteinket” – foglalta össze Oborni Teréz, a produkció történész szakértője.

Oborni Teréz

A két hatalmas birodalom közé ékelődött Erdélyben gyilkos harcok folynak a fejedelmi trónért, melyből végül a szemtelenül fiatal és vakmerő Báthory Gábor kerül ki győztesen. Báthory mögött ott áll nagynénje, a véres grófnő néven ismert Báthory Erzsébet; valamint a komoly, harcedzett, az erdélyi urak körében tekintélyes Bethlen Gábor. A fiatal fejedelem azonban a hatalom, az alkohol és a nők mámoros háromszögében magára marad, amikor szembefordul a békepárti Bethlennel. Mester és tanítvány egymás halálos ellenségévé válik.

A Tündérkertet 95 forgatási napon, 11 különböző helyszín veszik fel, 21 napot a foöld felszíne alatt fognak forgatni. A színészek nevét még nem árulták el, jelenleg annyi tudható, hogy a több mint 70 színészből, több mint 15 erdélyi.

A sorozatot Bereményi Géza, Horváth András Dezső és Tasnádi István írta, az operatőr Garai Gábor, a vágó Rumbold László, a látványtervező pedig Pintér Réka. A produceri feladatokat Helmeczy Dorottya és Kálomista Gábor látja el.

A Madarász Isti által rendezett Tündérkert előreláthatólag 2023 szeptemberében lesz látható a tévében.

Frissítés: Bethlen Gábort Bokor Barna alakítja, aki egy korábbi Kálomista-produkcióban is feltűnt, ő játszotta a közvélemény-kutatót az Elk*rtukban.

címlapkép: Madarász Isti