A Nemzeti Filmintézet Filmszakmai Döntőbizottsága 2,149 milliárd forint támogatást szavazott meg a Tündérkert címmel készülő tévésorozat gyártására.

A mester és a tanítvány, a nyugodt erő és a féktelen szenvedély, a hűséges férj és a csapodár szerető, a megfontolt politikus és a lánglelkű fejedelem: Bethlen és Báthory. Két ellentétes személyiség harca Erdély vezetéséért, egy nő szerelméért és a magyarság megmaradásáért. Két történelmi hős egymásét keresztező útja körül rajzolódik ki Móricz Zsigmond Tündérkertjében a 17. századi Erdély. Móricz kortársa, Schöpflin Aladár szerint a regény „a 20. századi magyar irodalom legnagyobb és legsikeresebb erőfeszítése múltunk birtokbavételére”.

A Tündérkert mozgóképes feldolgozása 100 évvel Móricz regényének megjelenése után kezd forogni a Megafilm gyártásában. A 8 részes történelmi-politikai thriller sorozat epizódonként 48-52 perc hosszúságú lesz, és a tervek szerint 2023 őszén láthatja a közönség. A 95 napos forgatás 2022 július végén kezdődik és december végéig tart több mint 70 szereplővel, műtermi díszletekben és Erdélyben eredeti helyszíneken egyaránt.

Rujder Vivien és Madarász Isti az Átjáróház forgatásán (fotó: Átjáróház Produkció/Glódi Balázs)

A sorozat vezető rendezője Madarász Isti, aki Hurok című „időkavarós” thrillerével és Egy szerelem gasztronómiája című musicaljével is feltűnést keltett, jelenleg nagy érdeklődés övezi közelgő mozifilmjét, az Átjáróház című romantikus fantasyt is.

A Tündérkert Helmeczy Dorottya (Elk*rtuk, El a kezekkel a Papámtól!, Nyitva) és Kálomista Gábor (Elk*rtuk, El a kezekkel a Papámtól!, Nyitva) producerek vezetésével készül. Vezető írója Bereményi Géza (Régimódi történet, Szabadság szerelem) és Tasnádi István (Memo, Egy másik életben), az írócsapatban Horváth András Dezső (El a kezekkel a Papámtól!, #Sohavégetnemérős, Nagykarácsony) és Jeli Viktória (Időfutár) is részt vesz, az operatőr Garai Gábor (Átjáróház), a látványtervező Pintér Réka (Elk*rtuk, Memo).

Címlapkép: Madarász Isti (Fotó: Garai Gábor) / Forrás: NFI