Ma veszi kezdetét 45. alkalommal Krakkóban a rövidfilmverseny, mely kontinensünk egyik legelső kisfilmeknek szentelt rendezvénye.

A versenyprogramba meghívást nyert Zsigmond Dezső Csigavár című alkotása, melyet a rendező jelenlétében mutatnak be. A Csigavár a Filmszemlén elnyerte a rendezői díjat valamint az elsőízben kiadott Visegrád díjat is.

A fesztivál Tarr Béla három alkotását kiemelt különprogramján a Krakkói Magyar Intézettel együttműködve tűzi műsorra. Az 1978-ban készített Hotel Magnezit, az 1982-es Macbeth és az Utazás az Alföldön (1995) című alkotásokkal találkozhat újra a 45. Krakkói Filmfesztivál közönsége június első hetében.

Az információs programban három magyar alkotást mutatnak be: Kerényi László és Kerényi Dávid Csak egy kislány…, Lakatos Róbert Spílerek és Csík Juci Tollas című dokumentumfilmeket.

A Szocsiban június elsején kezdődő nemzetközi filmfesztiválon idén először külön szekcióban mutatják be a nemzeti filmfesztiválok fődíjas alkotásait. Janisch Attila Másnapcímű filmjével ismerkedhet meg a közönség, mely 2004-ben nyerte el a Magyar Filmszemle fődíját.

A fesztiválokról és a filmekről bővebb információ a www.filmunio.hu honlapon.