A június 9. és 25. között megrendezett Atlanta Children's Film Festival célkitűzése, hogy pozitív üzenetű audiovizuális alkotásokat juttasson el gyerekekhez és fiatalokhoz. Az Utolsó esély kategóriájában (félórás narratív film) fődíjat hozott el a fesztiválról.  

A FEST – New Directors New Films Festival június 19. és 26. között zajlott Espinhóban, Portugáliában. A fesztivál programjába számos kategóriában válogatnak filmeket: játékfilmeket, rövidfilmeket, fikciót, dokumentumfilmet, animációs filmeket, kísérleti és nem-narratív alkotásokat, gyerekeknek és tinédzsereknek szóló tartalmakat. Az Utolsó esély a 'FESTinha – sub 16' (16 éven aluliaknak szóló) szekciójában győzött. A kategória különlegessége, hogy egy kizárólag tinikből álló zsűri értékelte az alkotásokat.

Az Utolsó esély humoros családi dráma egy ifjúsági sportfilm köntösében. Egy apa vakmerő kísérletét mutatja be arra, hogy visszaszerezze a lányát. Végső üzenete: sosem késő jóvá tenni a hibáinkat. Dodi (Kardos Róbert) ötven évesen dönt úgy, hogy elindul egy táncos gördeszkás versenyen. Két gond van, idősebb a többi indulónál, és még életében nem állt gördeszkán. Megismerkedik egy tinédzserrel, Szandrával, aki hajlandó segíteni neki. Bár látszólag nincs kettejükben semmi közös, gyakorlás közben rájönnek, hogy mind a ketten a deszkázást használják a megoldatlan problémáik kezelésére, és így segíteni is tudnak egymásnak elindulni a gyógyulás felé.  

 

Az alkotók a filmet egyfajta kelet-európai Disney-élményként jellemzik. „A történet inspirációja a saját életközépi válságunk volt” – nyilatkozták a filmről – „Amikor az ember elérkezik a negyvenes éveihez, megkérdezi magától: mit hagytam ki? Mit rontottam el? Mihez vagyok már túl öreg? Lassan rájövünk, hogy rengeteg hibát halmoztunk fel és sok mindent megbánunk. De ezeket soha nem késő helyrehozni. Néhány éve lettünk részei a deszkás szubkultúrának, ami ráébresztett, hogy ez az egyszerű, kerekeken guruló fadarab puszta tárgynál sokkal többet jelent a sportág szerelmeseinek. Az önkifejezés, a stresszel való megküzdés, a másokkal való kapcsolatteremtés eszköze.”  

A filmet a Laokoon Filmgroup gyártotta, producerei Baranyi Virág és Stalter Judit.

A filmben szereplő profi színészek és a profi longboardosok kölcsönösen segítették egymás munkáját. A főszerepet játszó Kardos Róbert hónapokig tanult longboardozni, hogy minden trükköt ő maga tudjon megcsinálni a forgatáson. A másik főszereplőt alakító Györkös Csengét pedig, aki viszont profi longboardos, Kardos Robi támogatta a színészi munkában. A filmben két másik longboardos, Németh Eszter és Neumann Erik mellett felbukkan még Schmidt Sára, Simon Kornél és Puskás-Dallos Péter is.