Idén is a Szarajevói Filmfesztivállal párhuzamosan tartják meg a Talents Sarajevo névre hallgató szakmai fórumot. Ennek keretén belül 20 ország fiataljai vehetnek részt workshopokon, mesterkurzusokon, vetítéseken és pitch fórumokon. Az edukáción túl a fórum célja, hogy széleskörű párbeszédet indítson a szakma jelenlegi trendjeiről és problémáiról, és nemzetközi kapcsolatokat nyújtson a résztvevők számára. A szakmai irányzatok által meghatározott nyolc csoportból háromban találhatunk magyar neveket.

Farkas Marcell / Forrás: KVIFF

Farkas Marcell a Directors Summit egyetlen magyar résztvevője. Június elején nyerte el a Friss Húson Sárkánykor című filmjével a Magyar Játékfilmrendezők Egyesületének különdíját, ahol egyedi és bátor látásmódját, filmjének titokzatos és erős atmoszféráját dicsérték. A rendező a Freeszfe-n tanul Janisch Attila BA rendező osztályában, korábban több fesztiválon is járt elsőéves vizsgafilmje, a Szeurum, tavaly a miskolci CineFesten láthattuk tőle a Prágát, Rainer-Micsinyei Nóra főszereplésével.

Paczolay Zsófia

Paczolay Zsófia a Script Station forgatókönyv-fejlesztő programban vesz részt, Budapest Silo című alkotása az idei Friss Húson a nemzetközi dokumentumfilm szekcióban nyerte el a közönség díját. A film emellett számos nagynevű fesztiválon szerepelt már, köztük az IDFA-n (Amszterdami Nemzetközi Fesztivál), a varsói Millennium Docs Against Gravity programjában és Belgrádban a Beldocson, az utóbbi kettőn a legjobb rövidfilm díját ítélték neki. A rendező és Bíró Bálint most közös nagyjátékfilmtervükön dolgoznak (Budapest, Fabrika), amivel bejutottak az Inkubátor Program 10 döntőse közé.

 

Kungl Zsigmond 

Kungl Zsigmondot szintén a forgatókönyves csapatba hívták meg. Ő a társforgatókönyvírója Rudolf Olivér Fonica M-120 című diplomafilmjének, ami a 2021-es cannes-i filmfesztivál programjában szerepelt, idén pedig közös filmtervük (Anyám, a szörny) helyet kapott a Full Circle Lab forgatókönyv- és projektfejlesztő programjában. Az Anyám, a szörny egyike azoknak a győztes Inkubátor filmterveknek, amiket a Filmintézet utólagosan, érdemi indoklás nélkül elutasított. Kungl Zsigmond és Rudolf Olivér filmje egyébként már a CineLink Koprodukciós Fórumára is bejutott, így duplán lesz jelen Szarajevóban.

Ladányi Jancsó Jákob és Berecz Márton

Ladányi Jancsó Jákob rendezőként és Berecz Márton producerként együtt vesznek részt a Talents Sarajevo pitch fórumán, közös nagyjátékfilmtervükkel, a Rose’s Well-lel. Ladányi Jancsó Jákob Az elveszíthető dolgok szeretete című alkotása a tavalyi Friss Hús legjobb élőszereplős rövidfilmnek járó díját kapta, aminek kapcsán korábban interjút is készítettünk vele. Berecz Márton pedig jelenleg Beleznai Márk készülő rövidfilmjének (Felfáztam) a producere, korábban ő is bemutatkozott rendezőként a X. Friss Húson Orrvérzésig című diplomafilmjével.

A Szarajevói Filmfesztivált, és vele egyidőben a Talents Sarajevo fórumot augusztus 11. és 18. között rendezik meg.