Az E.T., a földönkívüli idén ünnepli negyvenedik születésnapját. A kritikusok szerint a világító ujjú űrlény története jól öregszik, hiszen egy tökéletes film az empátiáról és a gyermeki ártatlanságról. Kovács Gellért filmszerész első egész estés moziélménye az E.T. volt, három évesen. Azóta többször is látta a filmet, szombat este a vetítés után pedig beszélgetni is fog róla a csopaki Plul Malom kertjében. A filmes tematikát erősíti, hogy délután Borsos Oleg a Külön falka zeneszerzője (az egykori Polar Dear formáció tagja) nyolcvanas évek zenéivel alapozza meg a hangulatot. 

A három vetítéssel Spielberg munkásságának három korszakát elevenítik fel, a legfrissebbtől kezdve a korai alkotások felé haladva. Péntek este a West Side Story 2021-es adaptációját forgatókönyvírói szempontból vizsgálják. Vasárnap, a Párbaj rendezéséről Fazakas Péter beszél majd, akinek A játszma című filmje a napokban került a mozikba. 

West Side Story (2021)

A vetítések mellett napközben a helyszínen egy négy napos filmes tábor zajlik, ahol egyedülálló módon fiatal színész hallgatók próbálhatják ki milyen a kamera másik oldalán. 

A Pont Csopak májustól szeptemberig minden hónapban egyetlen hétvégére kertmozivá és kulturális helyszínné változtatja Plul Malom kertjét. A Pont Csopak megálmodói Balogh Rita a Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztivál (BIDF) egyik alapítója, valamint dokumentumfilmes producer és Fränk Barbara független tartalomgyártó producer hisznek abban, hogy a programok kontextusba helyezve érik el a közönségüket. Ezért a Pont Csopak programjai rendszerint egy-egy tematika köré szerveződnek: generációk, női szerepek és környezetvédelem is szerepel a témák között.

Pont Csopak

A szervezők számára fontos célkitűzés, hogy a regionális mellett Magyarországi premierek is szerepeljenek a programban. A program misszióját, a közösségépítést a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program támogatta. A filmes tábor az NKA támogatásából valósul meg.  

További információk a Pont Csopak Facebook oldalán olvashatóak. Jegyek a vetítésekre itt vásárolhatóak.

A Pont Csopak további idei időpontjai: Július 22-23., Augusztus 12-13., Szeptember 9-10.

Forrás: Pont Csopak