Az alábbi filmek kerülnek vetítésre.

AZ ÉN HÁBORÚM (Lidija Zelović, holland, 2015). Február 16. 18:00 Blinken OSA Archívum.

Lidija Zelović vegyes etnikumú családba született, Szarajevóban nőtt fel, ott kezdett TV riporterként dolgozni. Az 1990-es évek elején menekült a háború elől Hollandiába, de később visszatért, hogy tévés újságíróként tudósítson hazájából. Ezúttal személyes ügyben jött, szeretne dűlőre jutni a szülőföldjéhez való viszonyával. Boszniában Zelović növekvő ellenérzésekkel tapasztalja, hogy hogy az emberek fejében még mindig dúl a háború, a régi gyűlölködéssel új nacionalista agresszió párosul, és még azzal is kénytelen szembesülni, hogy a családja nem teljesen az ártalmatlan áldozat, akinek beállítják magukat.

A film után beszélgetés a Blinken OSA Yugoslavia Archive Project csapatának tagjaival. 

HOVÁ LESZ, KISASSZONY? (Manuela Bastian, német, 2015). Március 9. 18:00 Blinken OSA Archívum

A film a 13. Verzió Filmfesztivál ZOOM IN Diákfilm-versenyén különdíjat kapott.

Devki folyamatos konfliktusban áll saját emancipációra való törekvése, és az indiai társadalomban mélyen gyökerező hagyományok között. Legnagyobb álma, hogy taxisofőrként dolgozhasson. Szeretné elérni, hogy a nők éjjel biztonságban hazajussanak, illetve szeretne anyagi függetlenségben élni. Hogy elérje a célját, szembe kell szállnia apja, férje és végül apósa akaratával is. Napi rutinját az állandó harc határozza meg, küzd céljaiért, és halad az álmaihoz vezető úton, anélkül, hogy családjától eltávolodna.

ÉDES KICSI KÜLFÖLDI KASTÉLYOK (Rob Key, portugál, 2014). Március 9. 19:30 Blinken OSA Archívum

A film a 13. Verzió Filmfesztivál ZOOM IN Diákfilm-versenyén különdíjat kapott.

A kamera veszélyes fegyver. Amikor megjelenik egy őrzött objektum vagy épület közelében, legyen az akár közterületen, lepereg minden józan érv, mert fenyegetésnek fogják fel. De valójában senki sem tudja, mi az ábra. A rendező követségeket próbál felvenni Lisszabon utcáin, változatos – az enyhétől a durváig terjedő – reakciókat váltva ki a biztonsági őrökből. A film egyszerű és célratörő ötlete hatásos üzenetet közvetít, láthatóvá téve, hol húzódnak a közterület határai.

AZ ÚT (Zhang Zanbo, kínai-dán, 2015). Március 23. 18:00 Blinken OSA Archívum

2008-ban a kínai kormány úgy döntött, hogy 586 milliárd dollárt fektet gazdaságélénkítő infrastrukturális fejlesztésekbe. A filmrendező Zhang Zanbo páratlan lehetőséget kapott, hogy közelről figyelhesse a terv megvalósítását: három éven keresztül filmezte az autópálya Hunan tartomány – Mao elnök szőlőföldje – egyik csendes faluján keresztül vezető szakaszának építését. A helyi lakosok és parasztok kénytelenek elköltözni a földek kisajátítása miatt. A Kommunista Párt tagjai is közel akarnak kerülni a húsos fazékhoz, aminek következtében az építkezést átszövi a korrupció és az erőszak. A Xu-Huai autópályát nagy hírverés közepette 2013-ban adták át.

BALU (Czakó Adorján, magyar, 2016). Március 29. 19:00 Gólya

A film a Magyar Panoráma szekció második helyezését érte el.

Kinga mosolygós, mindig vidám, tettre kész nő. 11 éves fia, Balu két éves korában beleesett egy kerti tóba, édesanyja a klinikai halál állapotából hozta vissza az életbe. A fiú azóta állandó felügyeletet igényel. A film az elfogadásról, életigenlésről és a feltétel nélküli és teljes odaadásról szól.

A CSELLÓ JOBB OLDALÁN (Aleksandra Rek, lengyel, 2016). Március 29. 19:30 Gólya

A film a 13. Verzió Filmfesztivál Legjobb Emberi Jogi Diákfilmnek járó díjának győztese.

Dominik Połoński ragyogó csellista, aki leküzdötte a rákot, ám a betegség nyomott hagyott rajta. Részlegesen lebénult, és csak az egyik kezét tudja használni. Ez azonban nem tántorítja el, továbbra is gyakorol és koncertezik, csak egy másik repertoárral. Bár nem tud virtuóz darabokat előadni, tökéletesen kielégíti a kortárs zenei kísérletezés. Egy film a bámulatos akaraterőről, ami minden akadályt legyőz.