A magyar jelöltnek hat másik produkcióval kell versenyeznie a rangos díjért. Riválisai a brüsszeli, a zürichi, a müncheni és stockholmi filmművészeti egyetemekről érkeztek, míg Anglia duplán, a két legjelentősebb filmes iskolájával képviselteti magát (London Film School, National Film and Television School) a mezőnyben.

A győztest az Amerikai Filmakadémia október 11-ei gáláján hirdetik ki. A diák-Oscarra idén összesen 1582 nevezés érkezett. Ezek közül összesen hét kategóriában 39 film versenyzik a végső győzelemért.

Az 1994-ben, a délszláv háború idején játszódó Ostrom egy magányos özvegyasszony napját követi végig, akinek már hajmosásra sincs elegendő víz a lakásában. A hosszú ideje egyedűl boldoguló nő férfi vendéget vár, ezért szeretné legalább alapvetően rendbe hoznia magát. Elindul, hogy vizet szerezzen, ám a romos városban ez életveszélyes vállalkozás, ugyanis minden sarkon orvlövészek leselkednek a túlélőkre, a készletek pedig mindenki számára szűkösek.

(fotó: Ostrom Produkció)

Az Ostrom a nemzetközi szintéren a jelenleg is zajló Szarajevói Filmfesztiválon mutatkozott be, idehaza pedig az áprilisi Friss Húson debütált, ahol különdíjban is részesült. A főbb szerepeket javarészt bosnyák színészek (Vedrana Bozinovic, Mirela Lambic, Radoje Cupic, Nenad Pecinar) alakítják, míg magyar részről Trill Zsolt és Keszég László tűnik fel a történetben. 

Az Ostrom a Filmalap támogatásával, az Inforg-M&M Film gyártásában, a Film Force Team, a Filmfabriq és a Vision Team koprodukciójában valósult meg. A film forgatókönyvét Gasztonyi Kálmán írta, operatőre Dévényi Zoltán.

Kovács István (fotó: Ostrom Produkció)

Az Ostrom a 32 éves Kovács István diplomafilmje a Színház- és Filmművészeti Egyetem mesterszakán, ahol Enyedi Ildikó volt az osztályfőnöke. A szakember korábban ugyanitt Szász János és Janisch Attila hároméves filmrendező alapképzésén tanult. Már az akkori diplomamunkájával, a számtalan fesztiválon díjazott Betonzajjal felhívta magára a figyelmet, később pedig a szintén nagy sikert aratott I. világháborús tévéfilmet, a Szürke senkiket készítette el.

Forrás: Ostrom Produkció