Ahogy azt mi is megírtuk, a Szarajevói Filmfesztivál nemzetközi dokumentumfilmes versenyében idén Bogdán Árpád Gettó Balboa (SpeakEasy Project), Csuja László Kilenc hónap háború (ELF Pictures), és Zurbó Dorottya Könnyű leckék (Éclipse Film) című filmjei versenyeznek további tizenhárom produkcióval a szekció három díjáért: a Szarajevó Szíve Díjért, az Emberjogi Díjért, illetve a Zsűri Különdíjáért.

Csuja László: Kilenc hónap háború / Forrás: Elf Pictures

A négy vezető cég producerei szerint a magyar gyártású egészestés dokumentumfilmek idei dominanciája nem egyszeri jelenség a fesztiválon: két éve a Campfilmnek és az Éclipse-nek összesen három filmje versenyzett Szarajevóban, és, az akkor még félkész állapotban lévő Ultra (SpeakEasy Project) is rangos díjat nyert a fesztivál rough-cut szekciójában. A cégek szerint a sokszor szerényebb anyagi körülmények között készülő hazai egészestés dokumentumfilmek eredményei felérnek a szintén nagyon jó íven lévő magyar fikciós mozifilmek sikereihez.

Zurbó Dorottya: Könnyű leckék / Forrás: Elf Pictures

A producerek együttes kiállásra készülnek a magyar egészestés dokumentumfilm mellett, ami egyrészt jelentősebb számú hazai közönségre és magasabb állami támogatásra lenne érdemes. Ennek egyik első megmozdulása a  Szarajevói fesztiválon megrendezett, magyar dokumentumfilmet népszerűsítő est lesz: a Hungarian Documentary Mixer, ahová a nemzetközi filmes szakma jelenlévő képviselőit hívták meg augusztus 11-én este. Józsa László (SpeakEasy Project), Ugrin Julianna (Éclipse Film), Horváth-Szabó Ágnes és Muhi András Pires (ELF Pictures), illetve László Sára és Gerő Marcell (Campfilm) évek óta azon dolgoznak, hogy az egészestés dokumentumfilmek minél magasabb színvonalat képviseljenek, és minél szélesebb közönséghez jussanak el.

Ugrin Julianna és Zurbó Dorottya a napokban Locarnóban / Forrás: Könnyű leckék Facebook

"Mi valódi történeteket mondunk el, és évről évre jelentkezünk olyan minőségi, mozivászonra illő filmalkotásokkal, amelyek ott vannak a világ legjelentősebb filmfesztiváljain, a Balkántól Amerikáig évi több tucat díjat zsebelnek be. Ehhez képest a szélesebb közönség itthon szinte alig hall ezekről a filmekről. Mikor éppen parázsvita zajlik a kultúrpolitikáról, szeretnénk felemelni a szavunkat és rámutatni az anyagilag hátrányos helyzetben is maximumon teljesítő hazai dokumentumfimiparra." – mondta el, Ugrin Julianna, az Éclipse Film vezetője.

Nemzetközi trend és nagyban a nemzetközi online streaming videótartalom-szolgáltatóknak is köszönhető, hogy egyre szélesebb rétegek néznek dokumentumfilmeket. A közelmúltban néhány hazai dokumentumfilm is bebizonyította, hogy képes a mozivászon elé is jelentős tömegeket vonzani.

Forrás: SpeakEasy / Borítókép: Bogdán Árpád: Gettó Balboa