Jelenleg a generál-kivitelezés első szakasza fejeződött be, melynek során elkészültek a közműkiváltások, bontásra kerültek a nem megtartható épületrészek, és megvalósult a teljes tetőszerkezet rekonstrukciója. Az épület felújítása 2015 novemberében készül el. A központban helyet kapó „Digitális Kárpát-medence” kiállítás fő témája a kulturális emlékezet. A Kárpátmedence lakói, nemzetiségei számára fontos eseményeket és értékeket fényfestéses, vetített formában jeleníti meg a látogatók előtt. A történelem hősei, nagy eseményei, a magyar művészet és tudomány jeles képviselői mutatkoznak be az ipari műemlék jellegű, de high-tech módon felújított központ falai között.

Ozd3 600

Az épület az ózdi Ipari Park területén, a Törzsgyár dél-keleti részén található, ipari műemléki környezetben. Az egykor erőműként működő létesítmény alagsorában kap helyet a Digitális Kárpát-medence kiállítás, míg a földszinti gépcsarnokban közösségi tér kerül kialakításra. Az emeleteken - mintegy 50 fő foglalkoztatására alkalmas - irodák, konferenciaterem, valamint korszerű eszközökkel felszerelt oktatási stúdiók kerülnek kialakításra. A helyiségek többek között a digitalizációs munka és az ehhez szükséges oktatás feltételeit teremtik majd meg. A MaNDA tudásbázisára építve az intézmény munkatársai a TÁMOP-3.2.14-12/1 (a projekt címe: Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet a Nemzeti Oktatási és Kulturális Térinformációs Rendszer létrehozása) projekt keretében létrehozott digitális adatbázist felhasználva egy olyan, a közoktatást szolgáló komplex rendszer folyamatos fejlesztésén dolgoznak majd, amely a legkorszerűbb pedagógiai módszerek használatának lehetőségét teremti meg tanároknak és diákoknak egyaránt.

Ozd2 600

Az Erőmű rekonstrukciós munkálatainak befejeztével egy olyan többfunkciós közösségi épület valósul meg Ózdon, mely a digitális kultúra otthonaként és közvetítőjeként teret ad az elektronikus tananyagfejlesztésnek, online és személyes képzéseknek, a Digitális Kárpát-medence kiállításnak, a nemzeti kultúrkincs digitális térinformációs rendszerének, továbbá számos helyi közösségi programnak.

(Forrás: Magyar Nemzeti Digitális Archívum és Filmintézet)