A legjobb gyerekfilm díját nyerte el Pejó Róbert Mancs című alkotása a 35. alkalommal megrendezett gyerek és ifjúsági filmfesztiválon a finnországi Ouluban, vasárnap este. A Starboy-díjról tíz gyerekből álló zsűri döntött, a fiatalok méltatták a Mancs izgalmas történetét, továbbá a címszereplő kutya „jellemfejlődését”. A fesztivál oldalán a rendező, és Szy Katalin, a film forgatókönyvírójának köszönetnyilvánítása olvasható:

"Sok helyen átéltük már a Mancs vetítését, és az oului közönség nagyon közel került a szívünkhöz. Hálásak vagyunk a gyerekek szenvedélyes és intelligens reakciójáért, és örülünk, hogy a Mancs-ot választották a Legjobb Gyerekfilmnek, a sok nagyszerű versenyfilm közül. Még egyszer köszönjük az Ouluban töltött szép napokat."

A Mancs a kutya és gazdája közti barátságról, a bizalomról és a hétköznapi hősökről szól, a filmet a valódi Mancs, a miskolci Spider Mentőcsoport 2006-ban elpusztult világhírű mentőkutyájának története ihlette. A filmet korábban már Bukarestben, Chemnitz-ben és legutóbb 18 ukrán városban megrendezett gyerekfilm fesztiválok is díjazták. 

Tiszta szívvel

Till Attila Tiszta szívvel című filmje a legjobb rendező díját nyerte el Skopjéban, november 10-19. között rendezték meg a Cinedays elnevezésű, európai filmeket felvonultató fesztivált a macedón fővárosban. A legjobb rendezőt illető Ezüst Csillag díjról nemzetközi szakmai zsűri döntött. Stalter Judit producer vezetésével készült Tiszta szívvel töretlen sikerrel szerepel világszerte: mintegy 20 ország vezető nemzetközi filmes seregszemléje tűzte eddig műsorra, ahol 13 rangos díjat nyert el. Till Attila filmje Magyarország hivatalos Oscar nevezettjeként indul az Amerikai Filmakadémia díjáért.

Forrás: Magyar Nemzeti Filmalap