Kapcsolódó anyagok

Frissen helyreállított műemlék-épületben 300 négyzetméternyi területen kapott helyet a gyűjtemény

Most még kihalt a hely, de a projekt tervezői már tervezik a mozit, ahol rendszeres vetítések és hozzájuk kapcsolódó beszélgetések, programok lesznek. Az archívum legnagyobb vívmánya, hogy nemcsak összegyűjti, tárolja és őrzi a filmeket, hanem azokat bárki számára szabadon hozzáférhetővé teszi. A www.docuart.hu online adatbázisából kikeressük a filmet, elolvassuk a hozzá kapcsolódó adatokat, nézünk belőle kockákat, majd bemegyünk a DocuArt patinás központjába a Ráday utca 18-ba, és megnézzük a kiválasztott alkotást. „Rákeresel a neten, bejössz, megnézed” – hirdeti magáról a DocuArt. Mint egy álom. Hogy fog ez kinézni a gyakorlatban? „Egyelőre még csak pár munkaállomást tervezünk – magyarázza Füredi Zoltán – két állomás DVD-vel, egy pedig számítógéppel ellátva működik majd.”

A kétemeletes palota Ybl Miklós tervei alapján épült
A DocuArt mögött álló Palantír Alapítvány az archívum megvalósítására a ferencvárosi önkormányzat nyílt pályázatán nyert lehetőséget, melyet a kerület a a Ráday és az Erkel utca sarkán álló, akkor még felújításra váró Ybl-épület filmes célú hasznosítására írt ki 2004-ben. „Filmes központot képzeltünk ide a kocsiszínbe”-fogalmazott Gegesy Ferenc, a IX. kerület polgármestere a megnyitón. A helyiség ugyanis, ahol most a DocuArt rendezkedik be, hosszú ideig kocsibeállóként működött a 19. századi saroképületben.

A kétemeletes palota Ybl Miklós tervei alapján épült. Az épület Ráday utca felőli frontja, amely előtt ma elegáns éttermek sorjáznak, egykor bérlakásoknak adott helyet, a megrendelő főúri család rezidenciáját pedig az Erkel utcai szárnyban alakították ki. A ház mai alaprajza – nagyrészt az 1950-es évektől kezdődő folyamatos átalakításoknak köszönhetően – persze jelentősen eltér az eredetitől. Legutoljára az 1960-as években újították fel az épületet. A mostani felújítás költsége körülbelül félmilliárd Ft volt, amelyhez a kerület közel 280 millió Ft-tal járult hozzá a fővárosi rehabilitációs keretből.

A Filmművészeti Központon kívül az épületben kap még helyet a Ferencvárosi Helytörténeti Gyűjtemény. A Pipa utcából átköltöző múzeum szeptember 29-én nyílik meg új helyén „Festői Ferencváros” című időszaki kiállításával.