Kéthetente jelentkező sorozatunkban a streaming-szolgáltatók kínálatából ajánlunk olyan filmeket és sorozatokat, amikkel könyebben telik el az idő, amelyeket mi magunk is értékes vagy igéretesen hangzó mozgóképnek tartunk. Válogatásunkban legújabb premierek és online elérhetővé váló korábbi alkotások is feltűnnek.

Holnap, az egész világ (Und morgen die ganze Welt)

Hol és mikor? Netflix és május 6.

Egy klikkelés, és elmerülhetünk a filmben ábrázolt radikalizálódó német antifasiszta csoport mindennapjaiban. Izgalmas és aktuális témát feszeget: meddig mehetünk el egy ideológia nevében? Mi történik, ha egy pozitív társadalmi változásért küzdő csoport a békés ellenállást erőszakra cseréli? A tojásdobálást elégtelen módszernek találják, és idővel előkerülnek a símaszkok és a lőfegyverek. Kíváncsiak vagyunk, hová fut ki Julia von Heinz velencei filmfesztiválon debütált filmje.


Mesék a zárkából

Hol és mikor? Filmio és május 6.

Visky Ábel dokumentumfilmje az első magyar film, amely a járvány miatt nem moziban, hanem online debütál. Az Inkubátor Program keretében megvalósuló filmben börtönben lévő apák írnak meséket, melyek főhősei a saját gyerekeik. Ezekben a történetekben nincs határ: az apáiktól elszakított fiúk szabadon találkozhatnak, és olyan lehet a kapcsolatuk, amilyenre mindig is vágytak. Csak az a kérdés, hogy képesek-e átmenteni a valóságba is ezeket az ideális kapcsolatokat, vagy maradnak tovább a nehezen működő családi viszonyok.


Ők ketten

Hol és mikor? Filmio és május 6.

Mészáros Márta a pályája kezdete óta a női sorsok legérzékenyebb krónikása, nála többet senki nem foglalkozott fiatal, középkorú és idős asszonyok lelki világával. 1977-es filmje két különböző társadalmi osztályban lévő nő házasságát követi: Juli (Monori Lili) az alkoholista férje elől munkásszállóra menekül a lányával, a helyet vezető Mária (Vlady Marina) a szabályok ellenére befogadja őket. Juli férje mindent megígér, csak hogy újra együtt legyen a család, Mária ezt végig kísérve ébred rá, hogy a saját házasságából már régen kihunyt ez a szenvedély. 


Jupiter hagyatéka
1. évad (Jupiter’s Legacy)

Hol és mikor? Netflix és május 7.


Az egymást követő nemzedékek értékrendje mindig különbözik, de mi lesz, ha szuperhősökről van szó, akik nagyon mást gondolnak arról, hogyan kell megmenteni a világot? Az tuti, hogy kő kövön nem marad. A streaming óriás felvásárolta Mark Millar képregényíró (Ha/Ver, Kingsman) eddigi életművét, ebből elsőként a hősgenerációk nagyszabású konfliktusát vetik be. Mellettük szól, hogy a sorozatot a Daredevil kiváló első évadjáért felelős Steven S. DeKnightra bízták.


Félvilág

Hol és mikor? Netflix és május 10.

A leghírhedtebb magyar prostituált, Mágnás Elza életéről és utolsó napjairól kevés információ maradt fenn – a legtöbben csak az utazókosarat tudják, amiben 1914-ben a nő holttestét megtalálták. Ezt az izgalmas űrt tölti be Szász Attila filmje, az utóbbi évtized egyik legjobb történelmi drámája. A századeleji Budapest sosem volt még ilyen bűntől fűtött, a szövevényes szerelmi háromszögbe kerülő Kovács Patrícia, Gryllus Dorka és Döbrösi Laura kapcsolata az utolsó pillanatig tartogat meglepetéseket, Kulka János pedig kapzsi mágnásként sosem volt ennél gonoszabb.


Oxigén
(Oxygen)

Hol és mikor? Netflix és május 12.

A francia extrém egyik úttörője, Alexandre Aja két éve a Prédával már szállított nekünk egy zseniális túlélő kamarahorrort, amit még Tarantino is az év egyik legjobb filmjének nevezett. Most még szűkebbre vette a teret, és egy futurisztikus kapszulába zárt, emlékezetkiesésben szenvedő nő (Mélanie Laurent) elszánt szabadulási küzdelméért izgulhatunk 90 percen keresztül, miközben egyre fogy a levegője.


Aki bújt
(Ready or Not)

Hol és mikor? HBO Go és május 12.


Ha Samara Weaving megjelenik egy filmben, akkor tuti egy borzasztó abszurd és rettentő szórakoztató darabbal van dolgunk. A Súlyos testi sértés vírusslasherje, A bébiszitter pszichopata címszerepe és a Guns Akimbo fegyverkirálynője után Weaving egy boldog menyasszonyt alakít, akit már csak egy játék választ el attól, hogy a groteszk család tagja legyen: egy játék, amiben mindenki meg akarja ölni.


Hószakadás

Hol és mikor? Filmio és május 13.



1944 telén Csorba Marci (M. Szabó Imre), a székely honvéd jutalomszabadságán a szülei keresésére indul nagyanyjával együtt a hegyekben. A hegyoldal azonban hadműveleti terület, ahol fejvadászok, majd egy elborult elméjű hadnagy (Haumann Péter) kezére jutnak. Kósa Ferenc alkotása népmesét és háborús filmet olvaszt mesterien egybe, Sára Sándor bravúros operatőri munkája pedig a szereplőkkel egyenrangúvá emeli a Kárpátok festői tájait.


Guerilla

Hol és mikor? Filmio és május 13.

Kárpáti György Mór első nagyjátékfilmje az 1848-49-es forradalom és szabadságharc leverése után játszódik, szereplői pedig fiatal magyar katonák, akik még nem tudják, hogy mindennek vége. Meggyötört arcok bujkálnak a vadonban, ahol a Mészáros Blanka által alakított felcserlány jelenti a reményt. Beszippant a hangulata, eseménytelensége ellenére is feszült alkotás, amely átélhető közelségbe hozza a bujdosó fiatalok vágyait és szenvedéseit.


Nő az ablakban
(The Woman in the Window)

Hol és mikor? Netflix és május 14.


A hónap legnagyobb presztízsű netflixes filmbemutatójára sokat kellett várni. Joe Wright pszichológiai thrillerét először 2019 októberében akarták a közönség elé tárni. A járvány mellett az elégedetlen és változtatásokat kérő stúdió is hátráltatta a premiert. Lehet emiatt aggódni, na de Amy Adams játssza a súlyos pánikbeteg pszichiátert, és benne mélységesen megbízunk. A főszereplő az ablakából gyilkosságot szemtanúja lesz – ezt azonban senki nem akarja elhinni neki.


A föld alatti vasút
(The Underground Railroad)

Hol és mikor? Amazon Prime és május 14.

Az Oscar-díjas Holdfény rendezője egy világszerte ünnepelt, Pulitzer-díjas regényből készített minisorozatot, ami az előzetes alapján olyan lenyűgöző lesz, mint a mozifilmjei. A föld alatti vasút mágikus realista csavart visz az amerikai rabszolgatartás korába, hőse egy georgai ültetvényről elmenekült lány, aki egy titkos vasútvonalat követve bízik a szabadulásban. Barry Jenkins állandó operatőrét, James Laxtont is magával hozta, így minden esély megvan rá, hogy A föld alatti vasút lesz az idei év leglátványosabb sorozata.


Halston

Hol és mikor? Netflix és május 14.


Ewan McGregor lehet jedi mester, szakadt heroinfüggő vagy énekes hősszerelmes, minden szerep olyan tökéletesen áll rajta, mint egy mesterien szabott fekete garbó. Ryan Murphy (Glee, Pose) legújabb sorozatában Halston, a 70-es évek amerikai divattervezőjének bújik a bőrébe, akinek a védjegyévé vált az említett ruhadarab. Halston minimalista, letisztult dizájnja megreformálta a kor divatját, a saját márkájááért vívott harc és a féktelen életstílusa miatt azonban idő előtt tragikus hőssé vált.


Love, Death & Robots
2. évad

Hol és mikor? Netflix és május 14.


A legkülönbözőbb animációs stúdiók munkáját felvonultató sci-fi antológia első felvonását a változatos stíluson túl azért is szerettük, mert kiszámíthatatlan volt, hogy éppen mondjuk könnyed posztapokaliptikus komédiát, időcsavaros erotikus thrillert, vagy mélyűri horror-drámát kapunk tőle. Alig várjuk, hogy kiderüljön, ezúttal milyen őrült utazásokra visz minket részről részre David Fincher és Tim Miller rendhagyó sorozata.

 A listát Varga Dénes, Herczeg Zsófi, Pozsonyi Janka és és Horváth Bálint állította össze.