A Spirál helyszíne egy varázslatos és a külvilágtól elszigetelt horgásztó, amit a titokzatos módon eltűnt apa a fiára hagyományozott. A tópart halak, madarak, vadállatok békésnek tűnő otthona. A felszín alatt azonban titkok lappanganak és az évszakok körforgásával együtt a tavat gondozó férfi és két nő baljós története is beteljesedik. Lélektani krimi az elengedésről, az ismétlődő kapcsolatokról, a konfliktusokról és a szembenézés nehézségeiről.

Kiss Diána Magdolna és Bogdan Dumitrache román színész alakítják a szerelmespárt, akik az előzetes alapján éppen túl vannak az eljegyzésen, és talán már a gyermek is útban van. Erre a nagy boldogságra azonban árnyék vetül: a nő nem akar többet elszigetelten élni, és unja, hogy szerelme megszállottan kutatja a tóban elhalálozó halak okát. Közben egy harmadik személy is belép a képbe, Borbély Alexandra pályázatírás közben kavarodik össze a férfival.

A rejtély nyitja valahol a tó mélyén rejlik, a döglött halak időről időre Terminátorként feltámadnak, Alexandrát pedig kifejezetten megkéri a férfi, hogy ne fürödjön benne. A Spirál képei titokzatosak és szépen megkomponáltak, ha hihetünk az előzetesnek, egy izgalmas szerelmi thrillerre fogunk beülni novemberben.


Ami már ebből a rövid ajánlóból is átjön, hogy Bogdan Dumitrache magyar férfit fog alakítani. Felméri Cecília a forgatáson is megosztotta velünk, hogy az illeszkedő gesztusok miatt a román színész magyar nyelven formálta meg a szavakat, hogy az utószinkron ne ugorjon majd le a képről. Ez nagyon jó döntés volt, a színészek közti feszültség és kapcsolat sokkal organikusabb és hitelesebb, már csak ez alapján is.

A filmhez időközben plakátot is készített Frank Rizzo, akivel tavaly készítettünk interjút.

A képbe itt tudsz belenagyítani!

Spirált a napokban négy másik magyar alkotással együtt beválogatták a 36. varsói filmfesztivál programjába. A film producere Muhi András, látványtervezője Cseh Renátó, operatőre Réder György (Brazilok, Lajkó, cigány az űrben), a jelmeztervező Ferencz Zsófi. A film az Inforg-M&M Film és a Hai Hui Entertainment koprodukciójában, a FocusFox gyártásában, a Nemzeti Filmintézet, a Román Filmközpont (CNC) és az Eurimages támogatásával készült.