Sokak számára ismerős lehet Boxi, a kartonkutya és barátja, Kartomi, akik egy különleges „doboz világban” élnek, egy kisfiú szobájának terepasztalán. A szereplőket a valóságban is össze lehet hajtogatni papírból. A sorozat írója és rendezője Klingl Béla, akinek régi terve volt 3D-ben animációs filmet készíteni hajtogatható figurákból, így készült el a Boxi sorozat 15 része és most az egészestés mesefilm.

A 60 perces TV-speciálban az alkotók kerettörténettel és kiegészítő jelenetekkel kötötték össze az eddig elkészült epizódokat. Az új filmben emellett egy új képességgel ruházzák fel a főszereplő fiút, Kartomit. Sok mindent tud ugyanis tárolni a testében, ami nem meglepő, hiszen maga is dobozból van hajtogatva.

Kartomi és Boxi izgalmas kalandba keverednek a papírvilágban, ahol a hétköznapi csintalanságaik okozta galibákra mindig találnak egy frappáns megoldást, amin a dobozváros lakói jókat nevethetnek. A történet egy kincses térkép körül bonyolódik. Miután két főszereplőnk összebarátkozik, egy kincset jelölő térkép kerül a papírfiú, Kartomi kezébe, egy elé hulló papírrepülő formájában. A térképen különös szimbólumok keresztezik az utat jelölő szaggatott vonalat. Boxi és Kartomi a jeleket követve indul felfedező útjára a hatalmas terepasztalon és menet közben keverednek mindenféle kalamajkába. Eddig még nem látott helyekre jutnak el, ahol a továbbjutáshoz papír-hajtogatás alapú fejtörőket kell megoldaniuk. Végül eljutnak a célig, és rá kell jönniük az örök „közhelyre”, azaz az út és az út alatt szerzett barátságok többet érnek minden kincsnél.

Nincs is annál jobb játék, mikor otthoni hulladékokból, például papírdobozokból készíthetnek a gyerekek állatokat, házikókat, fákat vagy épp járgányokat. Az újrahasznosítás egyik előnye, hogy kreatív gondolkodásra ösztönzi a gyerekeket. A Boxi mese készítői is így gondolkoztak, amikor 3D animációs filmjükben dobozokból, papírból raktak össze egy teljes kis világot.

A mesében előkerülő öko-gondolkodás meghozta az előzménysorozat számára a nemzetközi sikereket is. A Boxit eddig több mint 50 filmfesztiválra – köztük a legnagyobb animációs és gyerekfilmfesztiválokra, mint a Cinekid, Hiroshima, Chicago, Zlín, KAFF – válogatták be. Emellett két környezetvédelmi fesztiválon - Belgrádban és Krakkóban – a legjobb animáció díját is elnyerte a Zöldben című epizód.

A Boxi film premierje október 20-án, 18:15-kor lesz látható az M2 gyerekcsatornán.

Forrás: KGB Stúdió